Door de eeuwen heen hebben mensen zich beziggehouden met de taal. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag wat er staat, maar ook om hoe het er staat. Anders gezegd: welke structuren zijn er in de taal te vinden en zijn er ook onderlinge verbanden te vinden tussen verschillende woorden? Zit er een bepaald systeem in de opbouw van de taal? Onderzoekers hebben zich daarin verdiept en sommigen zijn tot de ontdekking gekomen, dat men taal niet alleen kan lezen, maar ook (ver)tellen.
Zo kan een getalschrift waarbij de verbanden tussen woorden en zinsdelen getalsmatig zichtbaar gemaakt kunnen worden, verrassende conclusies opleveren. Ook in het Boek der boeken is dit getalschrift ontdekt, waarbij is vastgesteld dat het geopenbaarde Woord van God een uitermate verfijnde, ingewikkelde structuur in zich bergt. Voor velen is dit slechts een bevestiging van het unieke van de Bijbel als 'bovenmenselijk' boek: "Al de Schrift is van God ingegeven ..." (2 Tim. 3:16; Statenvertaling). Deze Goddelijke inspiratie heeft overigens gestalte gekregen in de Hebreeuwse (Oude Testament) en Griekse (Nieuwe Testament) taal. Deze talen vormen de zgn. grondtekst en moeten derhalve bij de bestudering van Gods Woord als uitgangspunt genomen worden. Tegenwoordig is het met behulp van computerprogramma's voor velen mogelijk de Bijbelse grondteksten te benaderen.
Het Hebreeuwse woord safar komt voor in woorden, die zowel met 'tellen' als 'vertellen' worden vertaald:
Genesis 15:5
"Toen leidde Hij hem naar buiten, en zeide: Zie toch op naar de hemel en tel de sterren, indien gij ze tellen kunt; en Hij zeide tot hem: Zo zal uw nageslacht zijn";
Job 38:37
"Wie telt de wolken met wijsheid af ...?";
Genesis 24:66
"En de knecht vertelde Isaak alles wat hij gedaan had" en
Exodus 18:8
"Toen vertelde Mozes zijn schoonvader al wat de HERE Farao en de Egyptenaren had aangedaan ter wille van Israël, alle moeiten die hen onderweg getroffen hadden, en hoe de HERE hen had gered".
God heeft het getal der sterren aan de hemel bepaald, ja, Hij roept ze alle bij name (Ps. 147:4). Hij heeft de wolken geteld en en maakte hen tot Zijn wagen (Ps. 104:3). Zelfs de haren op uw hoofd zijn alle geteld, zei de Heere Jezus tot Zijn discipelen. God telt en Hij vertelt in cijfers en letters, in getallen en woorden.
Het boek Getallen in de Bijbel (Eng.: Number in Scripture) is een standaardwerk van Dr. E. W. Bullinger. Na een boeiende uiteenzetting over het bovennatuurlijke ontwerp van Gods werk in de schepping, de natuur, de mens, geluid en muziek, kleur, etc., gaat Bullinger in op de unieke structuur van de Bijbel en de geestelijke betekenis van de getallen. Alles in zijn kenmerkende stijl van overtuiging en… bescheidenheid.
In het voorwoord omschrijft Bullinger het als volgt: “Enerzijds zullen we dit onderwerp nooit compleet kunnen samenvatten in een boek, omdat we steeds weer nieuwe dingen ontdekken.
Anderzijds zou het godslasterlijk zijn te denken dat de studie in dit boek compleet zou kúnnen zijn, want dát zou betekenen dat de bron niet onuitputtelijk is en dat alle schatten ontdekt zouden kunnen worden. Ik zal me daarom tevreden moeten stellen met het naar voren brengen van een aantal algemene principes, die ik illustreer aan de hand van enkele voorbeelden vanuit Gods Woord. Deze studie mag dan de basis vormen voor anderen die deze principes nader toepassen en zelf op zoek gaan naar weer meer voorbeelden vanuit de Schrift.
Moge het onderzoek van de getallen in de Bijbel in dit boek, het werk van Bijbelstudenten stimuleren; gelovigen versterken in hun allerheiligst geloof en twijfelaars overtuigen van de Goddelijke perfectie en inspiratie van het Boek der boeken, tot lof en heerlijkheid van God.”
Van harte aanbevolen!