Multinationals in beroep tegen verbod landbouwgif
Nog steeds maakt men zich zorgen om de massale bijensterfte van de laatste tijd. Bijen zijn uitermate belangrijk voor ons bestaan. Tachtig procent van de planten op aarde is afhankelijk van bijen. Bijen bestuiven de planten en zorgen ervoor dat ze evolueren en zich voortplanten. Zonder bijen zouden we geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken.
Honingbijen, wilde bijen en hommels bestuiven veel van onze landbouwgewassen. 4.000 van de in Europa verbouwde landbouwgewassen kunnen bestaan door het harde werk van bijen. Dat is zo’n 75% van de landbouwgewassen. Zonder de bij komt onze voedselvoorziening dan ook in gevaar. Einstein berekende al eens dat er zonder bijen binnen vijf jaar problemen ontstaan in de zaadteelt en de vruchtbaarheid van gewassen.
Insecticiden (chemische bestrijdingsmiddelen, landbouwgif) worden als de grootste oorzaak van de bijensterfte gezien. Eigenlijk gaat het maar om één groep bestrijdingsmiddelen en dat zijn de Neonicotinoïden. Het meest gebruikte middel is Imidaclopride.
Begin dit jaar maakte de Europese Voedselveiligheid Autoriteit, EFSA, een risico analyse openbaar, waarin alleen het gebruik van het middel acceptabel wordt geacht voor planten waar bijen geen gebruik van maken. Goed nieus voor de bijen dus.
Maar… nu de Europese Commissie besloten heeft deze insecticiden te gaan verbieden, komen twee fabrikanten, Syngenta en Bayer, in het geweer. Volgens een persbericht maakt Syngante ´zich grote zorgen over boeren die nu geen goede insecticides meer hebben om plagen te bestrijden´.
De strijd is dus nog niet voorbij. Volgens insiders zal het lastig worden de Europese Commissie te overtuigen. Afgelopen twee jaar kwamen er bijna 150 nieuwe studies naar de effecten van neonicotinoïden uit. De trend die uit deze studies naar voren komt is glashelder: het landbouwgif vervuilt oppervlaktewater, doodt bijen en andere dieren en blijft veel langer dan gedacht achter in bloemen, waardoor het nog langer zijn dodelijke werking heeft. Wetenschappers zien een urgente noodzaak om alternatieven voor het middel te vinden.
Bronnen: The Guardian, hetkanwel.net, sightdish.nl