Dit verklaart theoloog Klaus Berger, hoogleraar-emeritus Nieuwe Testament van de universiteit Heidelberg en auteur van het boek Die Bibelfälscher (de Bijbelvervalsers). Een loutere modernisering van de kerken zal het probleem niet oplossen, waarschuwt Berger, "want dat bestaat niet uit vermeend vermolmde structuren, maar uit een religieuze burn-out".
Geloofsafval
Berger verklaart waarom veel theologiestudenten tijdens hun studie hun geloof verliezen. Aan universiteiten wordt "de Bijbel op een zodanige wijze uit elkaar getrokken, ja welhaast gesloopt, dat van het geloof haast niets meer kan overblijven”. Door de methode van historisch-kritische exegese wordt de Bijbel vervalst en het christendom "tot in het onherkenbare" misvormt "tot een zachte en volledig vrijblijvende zondagsmoraal", kritiseert Berger.
In de wetenschappelijke benadering van de Bijbel komt men niet meer toe aan waar het eigenlijk om gaat. "Ik zou nog eens uitdrukkelijk willen onderstrepen dat ik veel vragen en resultaten van de historisch-kritische exegese met respect en erkenning tegemoet treed. Maar zij is niet in elk opzicht en ook in haar geheel niet opgewassen tegen de zaak waar het om gaat. Haar doel is overal naar de natuurwetenschappelijke oorzakelijkheid te vragen… Wonderen, engelen, visioenen en charisma's in de Bijbel zijn vanuit 'redelijk' oogpunt pijnlijk en ongepast, en dus worden ze terzijde geschoven. Men gaat zelfs zover die als 'katholiek' of erger nog als 'fundamentalistisch' triomfalisme te brandmerken".
Decennia van historisch-kritische uitleg van de Bijbel hebben van de volkskerk een woestijn gemaakt, stelt Berger vast. "Verwoest werd werkelijk systematisch alles, van de geboorte in Bethlehem tot aan Jezus' hemelvaart, van de maagd Maria tot aan het laatste oordeel en de wederkomst van Christus".