Off the record
Onder deze titel schreef P&W-presentator Paul Witteman een column in de VARA-gids. “Politici zijn na afloop van een televisie-uitzending een stuk openhartiger dan tijdens de opname”, zo begint hij zijn stuk voorzichtig. Als hij een voorbeeld geeft van wat politici met volle overtuiging in de uitzending beweren ‘met stemverheffing en met de vuist op tafel’ wordt zijn toon grimmiger: “Dat is een leugen”.
Hij rept er zelf niet over in zijn column, maar het kan niet anders of de 65-jarige oude rot in het vak is behoorlijk gefrustreerd. Zijn leven lang opererend als volwaardig lid van de ‘linkse kerk’, moet Witteman nu tijdens de laatste uitzendingen bekennen: sommige van zijn roodgekleurde vrienden doen het allemaal voor de bühne!
Invloed
De vraag was simpel: hebben de 26 Nederlandse Europarlementariërs (van totaal 751) ook maar de geringste invloed op het beleid van de Europese Unie? Antwoord in de uitzending: JA. Antwoord na de uitzending, schoorvoetend en onder het genot van een drankje: NEE! Logisch natuurlijk, want op de bühne ben je toneelspeler en achter de schermen mag je jezelf zijn. Witteman komt derhalve vertwijfeld tot de conclusie dat ‘de gang naar de stembus deze keer eigenlijk zinloos is’. Hij zal zelf dan ook niet gaan stemmen, bekent hij aan het slot van zijn column.
Uitbrander
Het kwam hem later in de uitzending van Pauw & Witteman (dinsdag 20 mei) op een uitbrander van ras-eurofiel Alexander Pechtold (D66) te staan. Hij vindt namelijk dat opiniemakers als Witteman juist wel moeten gaan stemmen… al was het maar blanco. In de daaropvolgende discussie met SP-leider Roemer ageerde Pechtold verbeten, ogen wijd open en met kille blik op eurosceptische tegenwerpingen.
Pim Fortuyn
Saillant detail is dat even vóór de uitzending van Pauw & Witteman in het programma Altijd Wat een nooit eerder getoond interview uit 2002 met wijlen Pim Fortuyn werd uitgezonden… over Europa. Daarin zegt hij: “Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit, maar ik zal het prijskaartje erbij doen”. Referenda blijken een belangrijke pijler te zijn voor Pim Fortuyn. Hij noemt Europa een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen. ‘’Als dat niet zo is, zullen we nog meemaken dat wat we hebben opgebouwd, uiteen valt. Het cement zal toch moeten zijn dat de mensen voelen dat de verschillende volkeren bij elkaar horen’’.
Tegen beter weten in zou je de man postuum nog profeet noemen, want in die fase zijn we nu zo langzamerhand terecht gekomen. De EU toont zich meer en meer een gebouw zonder fundament, want steeds minder draagvlak onder de bevolking(en). Oftewel: een huis, gebouwd op zand. En als dat zo is, mag je je zorgen maken, want stel er komen slagregens en stormwinden…
(Lees hier 20 redenen waarom Nederland uit de EU zou kunnen gaan)