Hij struikelde in eigen land over afluisterpraktijken, wordt in Europa beschouwd als old school en kon niet worden gekozen door de Europese burger. Toch is hij de belangrijkste bestuurder in de EU: Jean-Claude Juncker.
Gevestigde orde
Al is hij vaak geportretteerd als kettingroker die graag een borreltje lust, in eigen land is hij populair. Hij was de langstzittende premier van een Europees land, maar trad in 2013 af toen bleek dat hij de Luxemburgse veiligheidsdiensten de vrije hand had gelaten en velen, ook Juncker zelf, waren afgeluisterd.
In Europa hoort hij bij de gevestigde orde en gaat hij al 20 jaar mee, onder meer op invloedrijke topfuncties (Bron: Nieuwsuur.nl).
Christen
In Luxemburg is Juncker lid van de CSV, de Christelijke Sociale Volkspartij. Fijn voor het CDA en de Christenunie dat er nu dus een broeder komt als voorzitter van de Europese Commissie. Hoewel, fijn?
"De Europese leiders kiezen nu voor de meest grijze muis die er in Brussel rondloopt. Hij is niet iemand die vooraan zal staan om Europa te hervormen, hij wil doorgaan op het oude spoor, meer Europa, meer macht naar Brussel; het tegenovergestelde van wat veel burgers willen", zei europarlementariër Derk-Jan Eppink tegen Nieuwsuur.
En Juncker zelf? Die is helemaal in z’n element, met steun van Angela Merkel en de immer lachende premier Mark Rutte. Tijdens een conferentie van de European Movement in 2011 zei Juncker heel eerlijk, dat de (economische) politiek noodzakelijkerwijs beslist moet worden in “donkere, geheime kamers” en dat een politiek leider regelmatig, als het hem uitkomt, moet liegen.
Trouwens, 15 jaar geleden gaf broeder Juncker al precies aan hoe hij en de zijnen te werk gaan, hetgeen in de afgelopen jaren volstrekt juist is gebleken:
“We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit - de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist - dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap, tot er geen terugkeer meer mogelijk is.”
(Der Spiegel – 27 december 1999)
Juncker, een man die gelooft in Europa. Waarvan akte!
UPDATE 14 juli:
Meer uitspraken van Juncker:
Verwijzend naar de Europese Grondwet in 2003, zei Juncker: "Het Verdrag is aangeprezen als de grote democratie-show. Maar ik heb nooit zo’n donkere achterkamer gezien dan het Verdrag". Bron
In een reactie op Franse referendum van 2005 over het Verdrag van Lissabon, zei Juncker: “Als het een ja is, zullen we zeggen 'daar gaan we', en als het een nee is, zullen we zeggen: ‘we zullen doorgaan’. Hij zei ook, dat landen die nee stemmen opnieuw moeten stemmen... om het juiste antwoord te krijgen. Bron
Onder verwijzing naar het verzet tegen het Verdrag van Lissabon in 2007, zei Juncker: "Ik ben verbaasd over degenen die bang zijn voor de mensen. Men kan altijd uitleggen dat wat in het belang van Europa is, ook in het belang is van onze landen". Hij voegde eraan toe: "Groot-Brittannië is anders. Natuurlijk zal er overdracht van soevereiniteit zijn, maar zou ik zijn intelligent om de aandacht van de publieke opinie te vestigen op dit feit..?” Bron
In een reactie op het monetaire beleid van de EU in 2011, zei Juncker: "Het monetaire beleid is een ernstig probleem. We moeten dit bespreken in het geheim, in de Eurogroep [het belangrijkste forum voor het beheer van de Europese eenheidsmunt]... Ik ben klaar om te worden beledigd als niet democratisch genoeg, maar ik wil eerlijk te zijn ... Ik ben voor in het geheim gehouden debatten". Bron
Onder verwijzing naar de economische neergang in Griekenland in 2011, zei Juncker: "Als het ernstig wordt, moet je liegen". Bron