Kenmerkend voor het kapitalisme is dat de productie van goederen vooral in dienst staat van de kapitaaltoename van de bezitters van dat kapitaal. Daarom wordt de groei van de productie voortdurend gestimuleerd en de arbeidsproductiviteit verhoogd. Dat maakt dat de druk op de aarde door de mens geweldig is toegenomen.
Tellegen schetst deze processen en komt tot de conclusie dat er een andere economische orde nodig is om verdere achteruitgang van de aarde tegen te gaan. In die orde zullen ondernemers zich moeten ontwikkelen tot professionele milieubeschermers die in plaats van maximaal winstbejag, een optimale behoeftebevrediging van consumenten nastreven die het milieu niet belast.
Religie
In een recent interview vergelijkt Tellegen de economie met religie. Hij zegt o.m.: “Vroeger hadden gelovigen nog geestelijke leiders en vele ongelovigen waren navolgers van ideologische leiders. Die situatie bestaat in westerse landen thans niet meer op grote schaal. De economie heeft als samenbindend hoogste goed de plaats van religie en ideologie overgenomen. Voortdurend worden we geïnformeerd over of het ‘goed’ of ‘slecht’ gaan met de economie. En de laatste jaren vooral over het wel of niet optreden van ‘herstel’. Hoe is het mogelijk dat economen de gecompliceerde werkelijkheid reduceren tot het ‘goed’ of ‘slecht’ gaan en zich niet tegen dit simplisme verzetten? Ik denk dat ijdelheid hun wetenschappelijke geweten in de weg zit. Economen zijn de hogepriesters van de hedendaagse geseculariseerde samenleving. Zoals kerkelijke en ideologische leiders ons vroeger mochten toespreken over ons wel en wee, zo wordt dat thans door economen gedaan. ‘De economie’ is het enige samenbindende geloof van de geseculariseerde samenleving geworden.”
Boodschap
Tellegen ziet op beperkte schaal positieve ontwikkelingen: “Mijn boek bevat voorbeelden van zowel traditionele kleinschalige ondernemers als nieuwe sociale ondernemers die professionaliteit vóór winstmaximalisatie laten gaan… De kern van mijn boodschap is dat de productie en dienstverlening bij consumptiegoederen los moeten worden gemaakt van het streven naar kapitaalsaccumulatie, van de macht van aandeelhouders, van het geld met geld willen verdienen.”
Bron: Duurzaamnieuws.nl