Geschiedenis
In de jaren daarvoor had de Sovjet-Unie als eerste een satelliet om de aarde, mensen in de ruimte, foto's van de achterzijde van de maan, een lander op de maan en een satelliet om de maan. In 1968 werd duidelijk dat Amerika als eerste een man op de maan zou hebben.
Tussen juli 1969 en december 1972 heeft de NASA in het kader van Project Apollo zes bemande vluchten uitgevoerd zodat er in totaal twaalf mannen op de maan geweest zijn. Nadien zijn er geen bemande maanlandingen meer geweest. Waarom niet is onduidelijk.
Toenmalig president George W. Bush maakte op 17 december 2005 in een persconferentie op het hoofdgebouw van de NASA grootse plannen bekend voor een permanent bewoonde maanbasis. De president van de Verenigde Staten zei uiterlijk in 2013 een bemand ruimtestation te willen hebben. Als het ISS af is, zouden de eerste mensen naar de Maan moeten gaan om er een station te bouwen. De plannen van Bush zijn echter weer door de regering van president Barack Obama in de ijskast gezet. Naar verluidt zou de NASA van plan zijn tegen 2018 weer serieus te beginnen met maanvluchten. Dat zou dan moeten gebeuren middels het Orion-programma, NASA’s nieuwste ruimtevaartuig en opvolger van de Space Shuttle.
Onderzoek
Rusland heeft nu aangekondigd dat het onderzoek gaat doen naar de Amerikaanse maanlandingen. In een opiniestuk dat in de Russische krant Izvestia verscheen, schrijft Vladimir Markin, een woordvoerder van de overheid, dat een dergelijk onderzoek nieuwe inzichten in de historische ruimtereizen kan verschaffen.
Markin zou de verdwijning van de originele beelden van de maanlanding in 1969 willen onderzoeken en de verblijfplaats van de moon rock, die terug naar de aarde werd gebracht, willen achterhalen.
Markin wil de verdwijning van de oorspronkelijke beelden van de maanlanding in 1969 onderzoeken en ook is hij erop gebrand de verblijfplaats van de 400 kilogram maanstenen, die tussen 1969 en 1972 mee terug zijn gebracht naar de aarde, te achterhalen.
“We beweren niet dat ze niet naar de maan gevlogen zijn en er gewoon een film over maakten, maar al deze wetenschappelijke en culturele artefacten zijn deel van de erfenis van de mensheid en hun spoorloze verdwijning is een gezamenlijk verlies. We willen met het onderzoek achterhalen wat er is gebeurd,” schreef Markin.
Opnames gewist
Het is onwaarschijnlijk dat NASA wakker zal liggen van het onderzoek. In 2009 gaf de organisatie zelf al toe dat het de originele opnames van de eerste maanlanding had gewist tezamen met 200.000 andere tapes. NASA heeft echter herstelde kopieën gemaakt van de landing met opnames van andere bronnen zoals CBS News. De organisatie zegt dat de herstelde opnames van een betere kwaliteit zijn dan degene die oorspronkelijk verdwenen.
Bron: metrotime.be