Lectori Salutem - Een nieuw begin

Lectori Salutem

Een nieuw begin

De verschijningsdatum van deze AMEN is 11 september, of zoals de Amerikanen het zouden zeggen, nine-eleven. Precies veertien jaar geleden vond die afschuwelijke ramp plaats in New York. We hebben de beelden nog altijd op ons netvlies staan. Intussen is er veel gebeurd. Veel veranderd ook. De wereld is er niet op vooruit gegaan, zeg maar.

Donkere wolken
Het Midden-Oosten is een puinhoop geworden. Naar verluidt leven momenteel zo’n 46 miljoen Amerikanen van de voedselbank, dat is 1 op de 7 mensen, volgens Feeding America, een netwerk van 200 voedselbanken. En in Europa wordt de verwarring ook alleen maar groter. En de dreiging… want vergeet de Oekraïne-crisis niet.
Ook de klimaatverandering schijnt zich in een kritieke fase te bevinden, althans volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius. Hij zei in het bijzijn van Amerika’s minister van BuZa, John Kerry, op 14 mei 2014, dat “we nog slechts 500 dagen hebben om klimaatchaos te voorkomen”. Die 500 dagen eindigen op 23 september a.s. 


En ook volgens president Obama, die een paar maanden geleden waarschuwde dat klimaatverandering het grootste gevaar is dat onze planeet bedreigt: “De klimaatverandering zal invloed hebben in elk land in de wereld. Geen enkel land is immuun. Ik ben hier vandaag om te zeggen dat de klimaatverandering een ernstige bedreiging voor de veiligheid in de wereld, een onmiddellijk gevaar voor onze nationale veiligheid vormt, en, vergis je niet, het zal invloed hebben op hoe onze militairen ons land verdedigen … Daarom moeten we nú optreden” (zie hier video). Dat is dus nogal wat!
Nu is 23 september ook de dag waarop paus Franciscus een bezoek brengt aan het Witte Huis om met Obama te praten over armoede, religieuze minderheden, immigranten en, ja… het milieu. Nou die twee moeten daar toch iets mee kunnen, zou je denken.

September
Nu staat de maand september sowieso erg in de belangstelling op internet. Er wordt wat op los gespeculeerd en zelfs geprofeteerd. 13 september is de laatste dag van het zgn. shemitah-jaar. Dit is het Hebreeuwse woord voor kwijtschelding (van schulden) ter gelegenheid van het zevende jaar, het sabbatsjaar. Het einde van deze cyclus van 7 jaren zou volgende ingewijden veel reuring kunnen betekenen, tot wereldcatastrofes aan toe. Net als bijvoorbeeld in september 2008 (begin financiële crisis) en in september 2001 (aanslag op de Twin-towers). We wachten het af.

In de Bijbel is september ook een belangrijke maand. Eigenlijk moet je dan zeggen: de maand Tisjri (september/oktober). Dit is de 7e maand op de Joodse kalender. De eerste twee dagen deze maand is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: 'Hoofd van het Jaar', Jom Teroe'a, de dag van het Bazuingeschal.
Op 23 september (daar is ie weer) valt Jom Kippoer, bij ons bekend als de Grote Verzoendag. Dit is wel de heiligste dag van het jaar en daarmee de belangrijkste feest- of gedenkdag voor de (orthodoxe) Joden.
Tenslotte volgt op maandag 28 september dan nog Soekot (Loofhuttenfeest) tot en met zondag 4 oktober. Tussen twee haakjes: ik las ook ergens dat op deze datum de laatste maansverduistering van het afgelopen (shemitah)jaar plaatsvindt. En volgens sommige profeten kondigt deze ‘bloedrode maan’ grote oordelen van God aan… ’t Is maar dat u het weet.
Welnu, met Soekot wordt herdacht dat het volk Israël 40 jaar door de woestijn moest zwerven. Zij leefden toen in hutten gemaakt van palmbladeren. Het Loofhuttenfeest is het begin van een 7 dagen durende periode, waarin bij veel Joodse gezinnen in hun tuin of in hun woning een hut wordt nagebouwd. Gedurende deze dagen wonen zij hierin, gebruiken er de maaltijden en luisteren naar de verhalen over de tocht van de Israëlieten door de woestijn. Het feest wordt beschreven in de Bijbel, in het boek Leviticus (23:33-44).
De twee dagen die volgen op Soekot zijn in de Joodse traditie ook feestdagen, namelijk Sjemini Atseret (het Slotfeest) en Simchat Thora (zie artikel op pag. 22).

Licht
Het is juist dit laatste feest, Soekot, dat ons bepaalt bij de hoop die wij te allen tijde mogen koesteren. Er is hoop! (zie ook pag. 11- Bijbelstudieweekend). Het licht gaat op, een nieuwe dag breekt aan. Wát er ook gebeurt, God heeft het laatste woord. En dwars door alles heen komt Hij tot Zijn doel en vervult Hij al Zijn plannen. Dus: niet doemdenken, maar verwachten. Reikhalzend uitzien. Het komt goed mensen, hoe en wanneer dan ook. Daar zorgt God wel voor. Er is licht en uitzicht! We zijn niet op weg naar het einde, maar naar een nieuw begin, een nieuw ‘jaar’, zoals de opgestane en levende Heer Zelf heeft gezegd: “Zie, Ik maak alle dingen nieuw!” Waarvan akte.

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (119).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'