Kerst - Waar komt 'Kerstmis' vandaan?

Kerst

Waar komt 'Kerstmis' vandaan?

Binnenkort is het weer zover. Dan wordt wereldwijd het bekendste Christelijke feest gevierd: Kerstmis.

De naam ´Kerstmis´ komt van kerstenen zou een mens denken. Maar neen, zo zegt het etymologisch woordenboek van Van Dale: Kerstmis komt voort uit de traditie van de (katholieke) kerk, van het Latijnse 'Christes Masse' of de mis van Christus. Overigens: het grootste feest van de (katholieke) kerk komt niet één keer voor in de Bijbel. Het is pas eeuwen later ontstaan.

Na de dood van Christus werden overal (geheime) kerkdiensten gehouden. Aan het einde van elke dienst zei de voorganger: 'Ite, missa est', de formule waarbij de gelovigen werden heengezonden. Zo kreeg die dienst de naam 'Mis'. Toen in het jaar 336 de Romeinse keizer Constantijn 25 december uitriep tot officiële geboortedag van Jezus Christus werd de mis van die dag de 'Christes Masse'. Probeer dat drie keer na elkaar snel uit te spreken, en je begrijpt waarom dat het in het Nederlands Kerstmis werd. De Engelsen blijven er met Christmas iets dichterbij.

En het Franse Noël dan? Noël zou een samentrekking zijn van de woorden Natal of Nadal, dat zoveel betekent als: geboorte. Anderen houden het erop dat het gaat om de laatste lettergrepen van Emmanuël, de naam van de Messias: God met ons (Jes. 7:14, Matt. 1:23). Van Nuël naar Noël is maar een kleine stap. In de Middeleeuwen was Noël trouwens een vreugdekreet.

De Duitsers spreken over Kerstfeest als Weihnachten. Dat heeft weer een heel andere oorsprong: het is een samentrekking van 'Gewijde Nachten'. Daarbij wordt teruggegrepen op het verhaal in de Bijbel dat Jezus 's nachts werd geboren.

Vieren we Kerstmis terecht op 25 december?

De meeste Bijbelkenners zijn het er wel over eens, dat Jezus Christus niet op die dag is geboren. Eerder werd aangenomen dat hij op 6 januari ter wereld was gekomen, zoals in sommige Oosterse kerken nog steeds wordt gevierd. Maar officiële documenten zijn er niet, en beide dagen waren feestdagen lang voor de geboorte van de zoon van God.
Op 25 december was het feest van Saturnus, de zonnewende, de onoverwinnelijke zon. De New Catholic Encyclopedia zegt: “De datum 25 december komt niet overeen met Christus’ geboorte maar met het feest van de Natalis Solis Invicti, het Romeinse zonnefeest ten tijde van de zonnewende." Dat is ook de geboortedatum van de Iraanse god Mithras, de ´zon der rechtvaardigheid´.

Wanneer Jezus dan wel geboren is? Daarover lopen de meningen ook uiteen. Sommigen komen terecht in de Joodse maand Tisri (september/oktober), waarin het Loofhuttenfeest gevierd wordt. Anderen houden het op de tijd rond het Pascha-feest in de maand Nissan (maart/april). Eén ding is zeker: de Heiland is geboren en dat is -hoe en wanneer dan ook- reden om te gedenken!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'