TTIP: Wordt drinkwater geprivatiseerd?

TTIP: Wordt drinkwater geprivatiseerd?

Wellicht hebt u er al eens van gehoord. TTIP is een (vrij)handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten: Transatlantic Trade & Investment Partnership. Volgens de website van onze overheid (rijksoverheid.nl) is dat goed voor ons: “Nederlandse consumenten en bedrijven kunnen profiteren van dit akkoord”.

Een akkoord over vrij handelsverkeer tussen beide economische grootmachten zal ongetwijfeld bepaalde voordelen met zich mee brengen, maar die zijn er dan vooral voor bedrijven (lees: multinationals). Trouwens op de site zelf noemt de overheid ook een aantal nadelen van TTIP: “Zo kunnen in bepaalde sectoren banen verdwijnen. Er bestaan zorgen over bijvoorbeeld de verlaging van normen voor onder meer voedselveiligheid en milieu. Of over de gevolgen voor lage- en middeninkomenslanden”. Mede hierom is lang niet iedereen blij met TTIP. Integendeel, er zijn zelfs protestacties op touw gezet. Alleen in Berlijn al waren op 10 oktober j.l. zo’n 150.000 mensen op de been (volgens de politie; de organisatoren zelf spreken over een kwart miljoen). In Amsterdam waren het er 7.000. Volgens de demonstranten is TTIP ondemocratisch en veroorzaakt het een lagere standaard op het gebied van voedselveiligheid, milieu, consumentenbelangen en dierenwelzijn. Bovendien zou het verdrag grote bedrijven te veel macht geven. Ook zijn er petities op touw gezet. In Amsterdam werden 110.000 handtekeningen aangeboden aan minister Ploumen van Handel. Eerder overhandigden de maatschappelijke organisaties samen meer dan 3 miljoen handtekeningen tegen TTIP aan de Europese Commissie (Bron: NRC). 

Mocht u (nog) niet helemaal op de hoogte zijn van wat TTIP is, dan kunt u op internet een luchtige verhandeling zien een uitzending van de VPRO ‘Zondag met Lubach’.

Water
De site gewoon-nieuws.nl vreest dat zelfs ons drinkwater straks commercieel gaat: “Als straks het TTIP-verdrag in werking treedt kunnen we er zeker van zijn dat onze drinkwatervoorziening wordt verkocht met een duurdere factuur als gevolg. Multinationals als Nestlé, Coca Cola en Suez staan namelijk te trappelen om het drinkwater van ons over te nemen … Maar zover is het nog niet. De onderhandelingen over het TTIP zijn nog in volle gang. Een ander verdrag dat wel kant en klaar op tafel ligt, is het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Deze overeenkomst regelt een vrije marktzone tussen de EU en Canada en wordt komende zomer voorgelegd aan de parlementen in Europa.
De onderhandelaars van de Europese Commissie hebben altijd volgehouden dat het drinkwater wordt ontzien. De productie en distributie hiervan is een zaak die in handen blijft van de lidstaten zelf … Landen die Nestlé of Suez de toegang tot de vrije watermarkt ontzeggen kunnen een dagvaarding op de mat verwachten. Eén maal raden wie er wint…
In de zomer van 2016, als de meeste parlementariërs op reces zijn, wordt CETA naar alle waarschijnlijkheid geratificeerd. Op het moment dat steeds meer mensen op de barricades klimmen tegen TTIP wordt een ander paard van Troje de EU binnen gereden. Lang leve de democratie".

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'