Een akkoord over vrij handelsverkeer tussen beide economische grootmachten zal ongetwijfeld bepaalde voordelen met zich mee brengen, maar die zijn er dan vooral voor bedrijven (lees: multinationals). Trouwens op de site zelf noemt de overheid ook een aantal nadelen van TTIP: “Zo kunnen in bepaalde sectoren banen verdwijnen. Er bestaan zorgen over bijvoorbeeld de verlaging van normen voor onder meer voedselveiligheid en milieu. Of over de gevolgen voor lage- en middeninkomenslanden”. Mede hierom is lang niet iedereen blij met TTIP. Integendeel, er zijn zelfs protestacties op touw gezet. Alleen in Berlijn al waren op 10 oktober j.l. zo’n 150.000 mensen op de been (volgens de politie; de organisatoren zelf spreken over een kwart miljoen). In Amsterdam waren het er 7.000. Volgens de demonstranten is TTIP ondemocratisch en veroorzaakt het een lagere standaard op het gebied van voedselveiligheid, milieu, consumentenbelangen en dierenwelzijn. Bovendien zou het verdrag grote bedrijven te veel macht geven. Ook zijn er petities op touw gezet. In Amsterdam werden 110.000 handtekeningen aangeboden aan minister Ploumen van Handel. Eerder overhandigden de maatschappelijke organisaties samen meer dan 3 miljoen handtekeningen tegen TTIP aan de Europese Commissie (Bron: NRC).
Mocht u (nog) niet helemaal op de hoogte zijn van wat TTIP is, dan kunt u op internet een luchtige verhandeling zien een uitzending van de VPRO ‘Zondag met Lubach’.
Water
De site gewoon-nieuws.nl vreest dat zelfs ons drinkwater straks commercieel gaat: “Als straks het TTIP-verdrag in werking treedt kunnen we er zeker van zijn dat onze drinkwatervoorziening wordt verkocht met een duurdere factuur als gevolg. Multinationals als Nestlé, Coca Cola en Suez staan namelijk te trappelen om het drinkwater van ons over te nemen … Maar zover is het nog niet. De onderhandelingen over het TTIP zijn nog in volle gang. Een ander verdrag dat wel kant en klaar op tafel ligt, is het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Deze overeenkomst regelt een vrije marktzone tussen de EU en Canada en wordt komende zomer voorgelegd aan de parlementen in Europa.
De onderhandelaars van de Europese Commissie hebben altijd volgehouden dat het drinkwater wordt ontzien. De productie en distributie hiervan is een zaak die in handen blijft van de lidstaten zelf … Landen die Nestlé of Suez de toegang tot de vrije watermarkt ontzeggen kunnen een dagvaarding op de mat verwachten. Eén maal raden wie er wint…
In de zomer van 2016, als de meeste parlementariërs op reces zijn, wordt CETA naar alle waarschijnlijkheid geratificeerd. Op het moment dat steeds meer mensen op de barricades klimmen tegen TTIP wordt een ander paard van Troje de EU binnen gereden. Lang leve de democratie".