100% biologische landbouw in Bhutan
Binnen nu en 10 jaar wil Bhutan, gelegen tussen China en India, 100 procent aan biologische landbouw doen (nu: 93%).
In plaats van een bnp (bruto nationaal product), waar de focus uitsluitend op economie ligt, wordt de welvaart in Bhutan gemeten aan de hand van het bng (bruto nationaal geluk).
De bevolking werkte vroeger wel met kunstmest en pesticiden, maar heeft er bewust voor gekozen om biologisch te telen. Het beleid werd in 2013 officieel gemaakt door de overheid.
Steeds meer jongeren komen tot de ontdekking dat chemische landbouw die het klimaat vernielt, niet de landbouw is die ze willen. Bhutan wil niet alleen biologisch zijn, maar ook zelfvoorzienend. Dat maakt het land een unicum op wereldvlak. In 2012 kon het land zo’n 60 procent van zijn bevolking zelf voorzien van voedsel.
Europa
Dichter bij huis wordt ook gewerkt aan gezondere voeding. Lidstaten, de levensmiddelenindustrie en NGO’s werken samen om dit doel te bereiken. Dat is de uitkomst van de conferentie die op 22 februari 2016 in Amsterdam is gehouden in het kader van het Europees voorzitterschap.
Minister Edith Schippers: “Ik ben zeer tevreden met de steun die vandaag is uitgesproken. Inmiddels staan 24 Europese landen er al achter … Met de conferentie van vandaag hebben we een goede basis om samen te werken aan gezonde producten, zodat de gezonde keuze ook de makkelijke wordt.”
Deze conferentie is de opmaat naar de informele en formele Europese Ministerraden voor Volksgezondheid die later dit voorjaar worden gehouden. De bedoeling is dat op deze raden politieke besluitvorming plaatsvindt.
Bronnen: mo.be en christelijknieuws.nl