Rome: eerste AZC?

Rome: eerste AZC?

Nu de route via Turkije afgesloten lijkt voor, met name Syrische, vluchtelingen, wordt er gezocht naar alternatieve routes om in (Noord)Europa terecht te komen. Eén daarvan is die via Italië.

Volgens de laatste berichten is het aantal bootvluchtelingen dat in Italië is aangekomen enorm toegenomen: “De vluchtelingenstroom via Italië is sinds het begin van dit jaar flink toegenomen. De afgelopen dagen zouden bijna 1500 vluchtelingen, die met bootjes waren vertrokken vanuit Libië, zijn opgepikt uit zee voor de Italiaanse kust. Dat meldt de Italiaanse kustwacht.
Sinds het begin van het jaar zijn er al 14.500 vluchtelingen in Italië aan land gekomen, bijna 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen dagen zag de kustwacht opnieuw een flinke stijging. In ongeveer twaalf reddingsoperaties werden zondag 730 en maandag 752 vluchtelingen uit boten gehaald die de 300 kilometer lange oversteek tussen Libië en Italië hadden gewaagd. Onder hen waren een flink aantal vrouwen en kinderen. Het is onduidelijk welke nationaliteit de vluchtelingen hebben (bron: Trouw.nl).  Alle vluchtelingen hebben maar één doel: zo snel mogelijk asiel aanvragen. Volgens sommigen zijn ze daarvoor in Italië aan het juiste adres. Dat komt zo:

Asylum 
Het woord asiel is afgeleid van de naam voor de tempel van de Romeinse god Asylaeus. In de klassieke oudheid konden tempels dienen als vrijplaatsen waar het verboden was om mensen te vervolgen of te arresteren. Volgens de legende over de oorsprong van Rome bouwden de tweeling Romulus en Remus vlak na hun stichting van Rome een tempel ter ere van Asylaeus, een asylum, met andere woorden een asielzoekerscentrum (AZC). 
Wat opmerkelijk is aan de stichting van Rome is dat het plaatsvond in de vallei van de Tiber. Mensen leefden in de antieke wereld het liefst in gemeenschap op heuvels, waar zij veilig waren voor overvallen. Romulus en Remus vestigden zich in de relatief onveilige vallei, wat ook niet goed was voor de gezondheid, gezien de drassige moerassen rond de Tiber. Het kan goed mogelijk zijn geweest dat zij zelf ook uitgestoten waren uit bestaande gemeenschappen. Zij brachten immers voor de stichting van hun ‘stad’ (lees: gemeenschap) volgens de overleveringen geen stam of verdere familie mee. Later is dat wellicht verdonkeremaand door een verhaal over kinderen in de wildernis.
Het is waarschijnlijk dat Rome ontstond rond het door Romulus en Remus gestichte asylum uit allerlei verbannen en vervolgde figuren, hoofdzakelijk mannen. Dat het een omgeving was van gewelddadige mannen blijkt wel uit het feit dat Remus het leven liet in een ruzie met zijn broer (HistoryLearningSite.co.uk). De zogenoemde Vestaalse maagdenroof was ook illustratief voor het structurele vrouwentekort: als er geen vrouwen voorhanden zijn, worden zij desnoods gewoon ontvoerd uit naburige gemeenschappen. Het onderstreept ook dat gemeenschappen worden gesticht door mannen; de vrouwen worden dan later bij elkaar gezocht.
Rome was achteraf gezien dus eigenlijk een uit de kluiten gewassen asielzoekerscentrum. En daar verbleven dan geen asielzoekers zoals we ze vandaag kennen, meer maar een verzameling van verbannen criminelen en oproerkraaiers. Daaruit is overigens later wel een wereldrijk ontstaan! Bron: vrijetribune.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'