Bekend
Misschien is de goede Herder wel een van de meest bekende typeringen van de Heere Jezus Christus. Overbekend is het kinderliedje waarin die goede Herder ons veilig naar de stal brengt. Wel, dat zou kunnen, maar dat is niet wat de Heere Jezus in Johannes 10 leert!
In hetzelfde gedeelte zegt de Heere ook: “Ik ben de Deur”. Het is een van de Ik ben-uitspraken van Jezus waarin de bedoeling van Zijn komst naar deze wereld ten volle ligt opgesloten: Er is een Verlosser, Jezus, Zoon van God! Maar het is goed te bedenken dat deze uitspraak in de eerste plaats in de context van Gods handelen met Israël staat. Als je dat onderkent, zul je de rijke betekenis van Jezus’ woorden verstaan voor het verleden, het heden en de toekomst.
Context
Het tiende hoofdstuk maakt deel uit van het Johannes-evangelie. Het doel van dit verslag over het leven van de Heere Jezus wordt door Johannes zelf aangegeven: "Jezus nu heeft in aanwezigheid van Zijn discipelen nog wel veel andere tekenen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, maar deze zijn beschreven, opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat u, door te geloven, het leven zult hebben in Zijn Naam" (Joh. 20:30 en 31).
De bedoeling van het Johannes-evangelie is dus tweeledig:
- te laten zien dat Jezus de (beloofde) Messias is, de Zoon van God!
- te laten zien dat er leven is (door te geloven) in Hem
Het mag duidelijk zijn dat Johannes zich eerst en vooral richt tot zijn volksgenoten. Aan hen waren immers beloften gedaan. Zij mochten de Verlosser verwachten en sommigen deden dat ook. Denk bijvoorbeeld aan Simeon en Anna (Luk. 2:25 e.v.). Johannes tekende uit de mond van Jezus de volgende woorden op: “U gelooft in God, geloof ook in Mij” (hfdst. 14:1), en: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij” (vs. 6).
Het was juist voor de Joden (en meer algemeen: de Israëlieten) zo belangrijk om Hem te herkennen als de Beloofde, en Hem te erkennen als de Messias, de Zoon van God. Alles wat Johannes heeft opgetekend, in het Evangelie en ook in zijn brieven, dient dát doel.
Beeld
Tegen die achtergrond beschrijft Johannes de toespraak van Jezus over de schapen en de schaapskooi. De beeldspraak van de herder en zijn schapen is a.h.w. een stukje aanschouwelijk onderwijs om duidelijk te maken:
- Wie Hij is
- Wat het doel is van Zijn komst
- Wat het resultaat is voor hen, die in Hem geloven, nl. dat zij "het leven zouden hebben in Zijn Naam", oftewel: "leven en... overvloed!"
Zoveel wordt wel duidelijk: God heeft een volkomen verlossing gebracht in het volbrachte werk van Christus: “…de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen” - Titus 2:11.
Zijn toespraak in Johannes 10 is onderwijs, heeft tegelijk een profetische strekking en biedt een geweldig perspectief op de toekomst. Voor Israël en de volkeren, en ook voor ons!
Inhoud
Hoofdstuk 1 – Het Johannes-evangelie
- De Evangeliën
- Eén Evangelie!
- Het doel van het Johannes-evangelie
- Wonder te Kana
- De inhoud van het Johannes-evangelie
Hoofdstuk 2 – Getuigenis van Johannes 10
- Beeld
- Verklaring
- Ingaan en uitgaan
- De Herder
- Psalmen
- De HEERE is mijn Herder
Hoofdstuk 3 – De boodschap van Johannes 10
- Aanleiding
- Galatenbrief
- Romeinenbrief
Hoofdstuk 4 – Betekenis in deze ‘tussen-tijd’
- Verlossing
- Leven en overvloed
- Heerlijkheid
Hoofdstuk 5 – Toekomst
- Eén kudde, één Herder
- Gabbers
- Twee rijken
- Gelovigen
- Hosea
- Micha
Appendix 1 – Christus is de viervoudige Erfgenaam
Appendix 2 – De benaming ‘de Joden’
Voor meer info & bestellen: klik hier.