De eerste woorden van Jezus

De eerste woorden van Jezus

Het is altijd mooi en vertederend om te zien hoe kleine kinderen hun eerste woordjes stamelen. Vaak is het een brouwsel van allerlei klanken. Pas na verloop van tijd komt er enige lijn in en wordt het voor de omstanders enigszins verstaanbaar. Ongetwijfeld hebben Jozef en Maria die tijd ook gekend. Hoe was dat met hun Kind Jezus?

De Heere Jezus moet gesproken hebben vanaf de tijd dat alle kinderen dat doen. Toch vinden wij daarvan niets terug in de Bijbel. De allereerste keer, dat wij de Heere Jezus Zelf iets horen zeggen is op twaalfjarige leeftijd.

In de tempel
Die allereerste keer is trouwens ook de enige keer tot de tijd van Zijn openbaar optreden, dat begon bij Zijn doop in de Jordaan. De Heere was toen omstreeks dertig jaar. We vinden de eerste woorden van de Heere Jezus opgetekend in het Lukas-evangelie, toen zijn ouders Hem na lang zoeken in de tempel vonden: “Waarom hebt u Mij gezocht? Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader?” (2:49). 
Ernstige woorden en betekenisvol. Hier blijkt namelijk al duidelijk dat Zijn aanwezigheid op aarde in het teken zou staan van Zijn dienst aan God. Het was de wil van de Vader dat de Heere Jezus op aarde het verlossingswerk zou volbrengen. Dat lag opgesloten in het “eeuwig voornemen” van God (vgl. Efe. 3:11). In Johannes 5:19 horen wij de Heere zeggen: “Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: De Zoon kan niets van Zichzelf doen, als Hij dat niet de Vader ziet doen, want al wat Deze doet, dat doet ook de Zoon op dezelfde wijze”. De Heer moest dus inderdaad bezig zijn in de dingen van Zijn Vader om zo de wil van God te kunnen volbrengen.
Uiteraard ligt hierin voor ons ook een geweldige les. Immers als wij de Heere Jezus kennen als onze Verlosser, mogen wij onszelf kinderen van God noemen. En wat is het allerbelangrijkste voor Gods kinderen? Dat zij bezig zijn in de dingen van hun Vader. Dat zij zich uitstrekken naar de wil van God om die te kennen en te doen. Paulus zegt in Kolossenzen1:9-10 niet op te houden te bidden en te vragen “…dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, zodat u wandelt op een wijze de Heere waardig, Hem in alles behaagt…”.
Soms lijkt het wel iets bijzonders dat gelovigen intensief bezig zijn met de dingen van God, terwijl het eigenlijk voor elk kind van God volstrekt normaal zou moeten zijn. Jozef en Maria verwonderden zich over Zijn antwoord en begrepen er niet veel van op dat moment, maar we lezen wel: “En Zijn moeder bewaarde al deze dingen in haar hart” (vs. 51).

Kruis
Deze eerste woorden van de Heiland krijgen des temeer betekenis in het licht van Zijn laatste woorden in Zijn leven als de Vernederde. De Heere heeft ze uitgesproken aan het kruis van Golgotha: “Het is volbracht”.
Wat was volbracht? Datgene wat Hem van Godswege was opgedragen: Hij had de ‘dingen van de Vader’ volbracht. Kort daarvoor, in de laatste nacht voor Zijn kruisiging, sprak de Heere nog tot Zijn discipelen in een soort afscheidsrede. En voordat de Heiland nog een gebed uitspreekt, zegt hij in Johannes 17, vers 4: “Ik heb U verheerlijkt op de aarde. Ik heb het werk volbracht dat U Mij gegeven hebt om te doen”. Zowel Zijn eerste als Zijn laatste woorden bepalen ons dus bij de overgave van de Heere Jezus om de wil van God te volbrengen, bezig te zijn met de “dingen van Mijn Vader”.

Het Woord
Er is nog iets. De eerste woorden, die de Heere Jezus Christus uitsprak toen Zijn officiële bediening op aarde begonnen was, zijn ook vermeldenswaard. Na Zijn doop in de Jordaan voerde de Geest Hem naar de woestijn. Veertig dagen lang vastte Hij en werd verzocht. Tot driemaal toe pareert de Heere Jezus de verleidende aanvallen van de duivel met de woorden: “Er staat geschreven” (zie o.a. Luk. 4). Aan het einde van Zijn bediening, in het al eerder genoemde ‘afscheidsgebed’, horen wij Hem o.a. zeggen: “Ik heb hun Uw Woord gegeven…” (vs. 14), en: “Heilig hen in Uw waarheid; Uw Woord is de waarheid” (vs. 17).
Wat heeft dat ons te zeggen? Als wij oren hebben om te horen, zegt het ons, dat het begin en het einde van al het werk van God is: Zijn Woord!
God schiep door het Woord, Hij verlost door het Woord en Hij voleindigt door het Woord. In Johannes 1:14 lezen we: “Het Woord is vleesgeworden en heeft onder ons gewoond”. De Heere Jezus Christus is het Woord van God in eigen persoon. Door Hem zijn ‘alle dingen geworden’, en Hij heeft ook het laatste woord (zie Openb.19:13).
Ooit, in een ver verleden, zei David: “Eén ding heb ik van de HEERE verlangd, dát zal ik zoeken: dat ik wonen mag in het huis van de HEERE, al de dagen van mijn leven, om de lieflijkheid van de HEERE te aanschouwen en te onderzoeken in Zijn tempel” (Ps. 27:4).
God geve, dat wij regelmatig ‘in de tempel’, ‘Gods huis’ aanwezig zullen zijn om bezig te met de dingen van onze hemelse Vader!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'