Lectori Salutem - Niet te geloven

Lectori Salutem

Niet te geloven

Gerrit Komrij (1944-2012), voormalig ‘Dichter des Vaderlands, schreef precies 25 jaar geleden het essay: ‘Niet te geloven’. Hij deed dat in het kader van de Boekenweek met als motto: ‘Mijn God’.

Gebrek
In een interview werd hem gevraagd wie zíjn God is. "Ik heb geen God", antwoordde hij. "In mijn leven is niets wat de rol van God zou kunnen vervullen. Mensen verzinnen tegenwoordig hun eigen godsdienst, met een eigen God, om een leegte op te vullen. Mensen hebben alles, daarom gaan ze iets aan de gevoelskant doen en mystieke dingen zoeken. Gelovigen menen dat je iets mist als je niet gelooft. Mijn optiek is dat mensen die geloven een gebrek hebben. Het officiële geloof is er nooit op uit geweest mensen vrolijker te maken. Het is een verbodsgeloof, dat strenge regels voorschrijft waar mensen geestelijk van kromgroeien".  

Zoeken
Rake opmerkingen en verwijten. Inderdaad is het zo dat materiële zaken de mens geen bevrediging schenken. Maar het is niet alleen maar de materiële verzadiging, die mensen drijft tot het zoeken naar mystieke ervaringen en dergelijke.
De Bijbel zegt, dat God het besef van de eeuwigheid in het hart van de mensen geplant heeft, aldus Prediker 3, vers 11. Dit verklaart het feit dat de mens zoekend is en de geestelijke leegte op wil vullen, bijvoorbeeld door religie, geloof, etc. Ten diepste beseft elk mens, dat er meer is dan het leven hier en nu alleen. Dat besef dwingt hem te zoeken, steeds maar te zoeken.
Uit Komrij’s opmerkingen blijkt ook de verwarring omtrent het geloof. Hij noemt het een ‘verbodsgeloof’. En inderdaad, zodra geloven slechts uit regels bestaat, gaat het fout. De kerkgeschiedenis is er een triest voorbeeld van. Helaas is het geloof van het christendom door de eeuwen heen een karikatuur geweest van het Bijbelse geloof. En dat maakt het voor ‘buitenstaanders’ vaak zo moeilijk en onaantrekkelijk.

Vinden
Het is daarom telkens weer een uitdaging voor Gods kinderen te laten zien in Wie ze geloven, Wie hun God is. Niet een Rooms-Katholieke, Gereformeerde, Hervormde of Evangelische God, maar de God van de Bijbel. En wie de Bijbel leest en bestudeert zal ontdekken, dat die God geen menselijke creatie of projectie is. Integendeel, Hij openbaart Zich als de Almachtige, Schepper van hemelen en aarde.

Wie oprecht zoekt naar God en serieus de Bijbel leest, zal Hem vinden!

Bovendien laat Hij in het Evangelie zien, dat Hij een God van liefde is. Hij heeft mensen lief en wil hen redden door Jezus Christus, Zijn Zoon. Wie dat ontdekt, hoeft niet verder te zoeken. En wie Hem gelovig aanvaardt en zich aan Hem overgeeft, zal net als Thomas destijds bij zijn ontmoeting met de opgestane Heer, zeggen: “Mijn Heere en mijn God” (Joh. 20:28). Die wordt vervuld met vrede en vreugde.

Genade
En wie dan de Bijbel gaat lezen en onderzoeken, zal ontdekken wie God werkelijk is, en dat Hij vooral een God van genade is! Geen God die het onmogelijke eist, maar juist alles wat een mens - in geestelijke zin - nodig heeft, geeft. Die zal met de psalmist gaan belijden: “Loof de HEERE, mijn ziel. HEERE, mijn God, U bent zeer groot; U bent met majesteit en glorie bekleed” (Ps. 104:1).
En ja, als je niet gelooft, mis je inderdaad iets. Dat kun je eigenlijk alleen maar begrijpen als je God persoonlijk kent en Zijn Woord omarmt.
Wie echt een kind van God geworden is door het (waarachtige) geloof in de Heere Jezus Christus, en in de Bijbel leest wat dat allemaal betekent, die wordt daar vrolijk van en zal slechts in verwondering uitroepen: “Niet te geloven!”

De wereld anno 2022
Die verwondering geldt ook voor de toestand in de wereld vandaag. Het is haast niet te geloven in watvoor bizarre tijden we leven. Bizar omdat het kwade doorgaat voor goed, duisternis voor licht, zoet voor bitter, om Jesaja maar eens te citeren (zie AMEN Actueel, pag. 16-17). Het wordt meer en meer een schijnwereld, waar de leugen regeert. Gelukkig heeft God ons houvast gegeven door Zijn woorden bekend te maken en die bieden ons vertrouwen en hoop. Immers, dwars door alles heen werkt God aan de uitvoering van Zijn plan en dat eindigt straks in de wederkomst van Christus. Hij zal zich openbaren als de Koning der koningen en Heere der heren, en orde op zaken stellen op aarde. Wanneer Hij gerechtigheid oefent, zal dat vrede op aarde uitwerken, zegt het profetisch Woord (zie Jes. 32). En dat resulteert dan in een wereld, waarin de waarheid zal zegevieren en de dingen zullen zijn zoals ze moeten zijn: naar het welbehagen van God en tot Zijn eer! Dat klinkt als ‘niet te geloven’, en toch is het zo. Let maar op: wat God zegt, gebeurt echt!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (120).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'