Die verkiezing kan op weinig bijval rekenen: het salafistische koninkrijk behoort tot de meest misogyne (vrouwenhatende – red.) landen ter wereld. De commissie moet zich inspannen voor "het promoveren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen".
De verkiezing van Riyad "is als het benoemen van een pyromaan tot chef van de brandweer", reageerde Hillel Neuer, directeur van de ngo UN Watch. De Verenigde Naties sturen aldus het signaal uit "dat alles te koop is voor petro-dollars en politiek gewin". De Vrouwenrechtencommissie omvat 45 landen.
Saoedi-Arabië werd verkozen bij een geheime stemming door de 54 leden van ECOSOC, de Economische en Sociale Raad. Riyad kreeg de goedkeuring van 47 van de 54 leden. Van die 47 zijn er minstens 15 stemmen van de 22 "democratische landen" die ECOSOC telt. Onder die 22 zijn België, een rits andere Europese landen en de Verenigde Staten (Bron: DeMorgen.be).
Volgens berekeningen van Neuer moeten ook vijf landen van de EU hebben voor gestemd. Welke landen dat zijn, is niet met zekerheid te zeggen. Alleen van België is het zeker. De Belgische delegatie heeft, naar verluidt door een misverstand (want tegen de zin van de regering), voor gestemd (Bron: NRC)
Positief
De meeste reacties op de omstreden benoeming zijn negatief. Voor Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie is het duidelijk. "Bizar. Een land waar vrouwen geen auto mogen rijden. Waar je niet zonder mannelijke begeleiding de deur uit mag. En dat land dan een rol geven in het toezicht op vrouwenrechten, ja dat is echt bizar." Geert Wilders tweette: “Kamelen nog beter behandeld dan vrouwen”.
Toch zijn er ook positieve geluiden. Ruud Bosgraaf van Amnesty International is er niet per se op tegen: “Buiten die raad heb je ook geen manier om Saudi-Arabië aan te spreken op schendingen van vrouwenrechten.” Emeritus hoogleraar internationaal recht Cees Flinterman heeft zelf in de VN-vrouwencommissie gezeten en weet wat de invloed van de VN kan zijn. "Het wordt gebruikt door vrouwen en vrouwenorganisaties en ook door de Commissie voor de Rechten van de Mens in Saudi-Arabië om beetje bij beetje de positie van vrouwen te verbeteren."
Flinterman betoogt dat de toetreding van Saudi-Arabië tot de commissie vrouwenrechten juist een steun in de rug kan zijn voor de vrouwenbeweging in het land zelf.
Bron: NOS Nieuwsuur