De nieuwe termen geven nog steeds de periodes voor en na de geboorte van Christus aan, maar zijn in gebruik genomen omdat de lokale autoriteiten zeggen dat de oude termen minderheden en atheïsten kunnen verstoren. Op zich is dit niet nieuw. Op 25 september 2011 meldde de Britse krant Daily Mail dat de BBC voortaan BCE en CE ging gebruiken in plaats van BC en AD, om niet-christenen tegemoet te komen. Het feit dat het online BBC-dossier over religie de BCE/CE-notatie gebruikt uit ‘neutraliteit’ en ‘om niet-christenen niet te vervreemden of te kwetsen’ zou slechts een individuele beslissing zijn geweest die niet voor de BBC als geheel gold. Talloze Britse universiteiten, musea, historici en boekwinkels hebben BC/AD geheel laten vallen of gebruiken het naast de BCE/CE-notatie.
Het nieuwe is, dat deze aanduidingen nu dus ook worden geschrapt op ‘gewone’ scholen. De permanente adviesraden voor religieus onderwijs (SACREs) van Brighton en Essex sporen, samen met andere comités de schoolhoofden aan om BC en AD te laten vallen.
De syllabus voor scholen in Oost-Sussex luidt: "BCE en CE worden nu gebruikt om fijngevoeligheid te tonen voor degenen die geen christenen zijn."
Chris McGovern, de voorzitter van de Campaign for Real Education, bestempelde de stap om BC en AD te schrappen als "een capitulatie naar politieke correctheid".
Reacties
Voormalig aartsbisschop van Canterbury Lord Carey zei, dat hij "nooit een moslim of een joodse leider heeft ontmoet die door de Gregoriaanse kalender beledigd is", terwijl de vooraanstaande Imam Ibrahim Mogra zei: "ik geloof niet dat het bij moslims belediging veroorzaakt."
Een woordvoerder van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden zei: "Ik denk niet dat iemand bezwaar heeft dat men in gewone scholen BC en AD gebruikt."
Bron: Daily Express