Bij al die kritieken wordt één ding meestal niet vermeld, namelijk dat dit besluit al ver voor zijn ambtsperiode was genomen. Dagblad Trouw legt uit:
“Volgens de Jerusalem Embassy Act uit 1995 is de Amerikaanse president verplicht de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Sinds 1995 heeft iedere president de verhuizing van de ambassade tegengehouden, maar Trump beslist anders en erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël.”
“De meeste landen in de wereld hebben hun ambassades in Israël gevestigd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem.”
Dit heeft te maken met de vredesbesprekingen tussen de Palestijnen en Israël. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem (door hen al-Quds genoemd) als hun bezit, terwijl de Israëli met de ‘Jeruzalemwet’ (30 juli 1980) hebben gesteld dat “Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël” is.
Problematisch dus. Trouw: “President Obama stelde in 2008 in een toespraak dat Jeruzalem de ‘hoofdstad’ van Israël was en ‘ondeelbaar’ moest blijven, net als Bill Clinton tijdens de verkiezingscampagne in 1992 en George W. Bush in die van 2000.”
Nu heeft Trump de daad bij het woord gevoegd, als eerste president die zijn belofte in deze is nagekomen.
Inmiddels heeft ook president Jimmy Morales van Guatemala op kerstavond gezegd hun ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Wanneer die verhuizingen plaatsvinden, is nog niet bekend. De tijd zal het leren…
Bronnen: Trouw.nl en NOS.nl (hier en hier)
Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem
Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem
President Trump kreeg veel kritiek toen hij de verplaatsing van de VS-ambassade aankondigde. Niet alleen uit Arabische hoek, maar ook uit Westerse contreien.
Meer in AMEN 136 - januari 2018:
- Lectori Salutem - Goede moed!
- Een nieuw begin
- Van Gutenberg tot Genderneutraal (2 - slot)
- Openbaring - In vogelvlucht (4)
- Moeilijke kwesties - Deel 1 - Inleiding
- Tekenen der tijden - Deel 1 - Inleiding
- Vrede