"Als het niet lukt om openlijk antisemitisme te bestrijden, dan is uiteindelijk de democratie in gevaar", zei Schuster voor de Duitse radio.
Precies een week geleden filmde een Israëlische student met een keppeltje op hoe hij in Berlijn op straat werd geslagen met een riem. De aanvaller bleek een Syrische vluchteling te zijn. Door dit incident is de toch al felle discussie over openlijk antisemitisme in Duitsland verder opgelaaid. Bron: NOS.nl
'Ander antisemitisme'
Bondskanselier Merkel sprak eerder voor de Israëlische televisie van "een andere vorm van antisemitisme", namelijk uitingen van haat tegen Israël of tegen Joden door migranten uit de Arabische wereld, naast het al bestaande antisemitisme door autochtone Duitsers. "Antisemitisme was er helaas daarvoor ook al. En het stelt ons teleur dat decennia na de oorlog geen (Joodse, red.) crèche, school, of synagoge zonder politiebewaking kan."
Uit cijfers van de Duitse politie blijkt dat antisemitisch geweld toeneemt. Sinds vorig jaar onderscheidt de politie antisemitische vergrijpen door radicale moslimmigranten van anders gemotiveerde anti-Joodse strafbare feiten.
Volgens het antisemitisme-onderzoeksinstituut RIAS verdubbelde het aantal incidenten in Berlijn vorig jaar ten opzichte van 2016.
Frans manifest
Op 21 april verscheen in de Franse pers een manifest waarin ook werd gewaarschuwd voor een nieuw soort antisemitisme onder moslims in Frankrijk met extremistische opvattingen. Onder de 300 ondertekenaars zijn prominente Fransen als oud-president Sarkozy, chansonnier Charles Aznavour en acteur Gérard Depardieu. Zij schrijven dat het voor Joden in Frankrijk onveilig is geworden en dat het aantal gewelddaden tegen hen stijgt.
Koeweit Airways hoeft geen Joden te vervoeren
In een column van Bild Zeitung sprak Julian Reichelt de volgende woorden: "Het is onaanvaardbaar dat niet-islamitische en vooral Joodse kinderen bang moeten zijn om in dit land naar school te gaan omdat ze het etiket 'ongelovig' krijgen en zelfs met de dood worden bedreigd.
Onze regering beweert dat dit niet mag worden aanvaard. Maar terwijl het nu kon handelen, heeft het jammerlijk maanden gefaald. Het vernederende vonnis van de rechtbank Frankfurt stelt sinds de herfst dat het 'onredelijk' is voor de Arabische luchtvaartmaatschappij Koeweit Airways om Israëli's te vervoeren (dat wil zeggen in de Arabische wereld: Joden). Koeweit Airways mag op de luchthaven van Frankfurt am Main Joden discrimineren en de federale regering heeft daartegen geen bezwaar. Laten we onszelf niet voor de gek houden: het is de federale regering die om onverklaarbare redenen toestaat dat Joden in Duitsland op deze manier worden behandeld. Het discrimineren van staatsburgers die uit de Holocaust zijn voortgekomen, is uitdrukkelijk toegestaan door een rechtbank in dit land en de regering doet niets om dit tegen te houden.” Bron: Bild.de
Christenen
De Duitse partij AfD (Alternative für Deutschland) wil niet alleen dat antisemitisme bestreden wordt, maar vraagt ook aandacht voor vervolging van christenen. Op 19 april debatteerde de Bondsdag op een laat tijdstip over een voorstel van de AfD. “Nog nooit was de situatie van christenen in veel landen zo catastrofaal als vandaag”, aldus woordvoerder Jürgen Braun tijdens het debat. De partij roept onder andere op tot sancties tegen staten waar christenen worden vervolgd, waaronder bezuinigingen op ontwikkelingshulp en een toegangsverbod voor politici uit deze landen. In Duitsland moeten ook actieve maatregelen worden genomen tegen de vervolging van christenen, waaronder programma's en onderwijsaanbiedingen voor asielzoekers en strengere uitzettingspraktijken. Niet verwonderlijk, werd de motie scherp bekritiseerd door de oude partijen.
Bron: Journalistenwatch.com