Er komen namelijk steeds meer kerken leeg te staan. Sommige worden gesloopt, maar er zijn ook veel gebouwen die een nieuwe bestemming krijgen.
"Het is mooi als daarbij oog is voor het verleden en het karakter van het gebouw", zegt onderzoeker Herman Wesselink. Hij promoveerde onlangs op de toekomst van Nederlandse kerkgebouwen. "De verwachting is dat tot ongeveer 2030 er zo'n duizend kerkgebouwen leeg komen te staan."
Dat heeft te maken met demografische veranderingen, legt Wesselink uit. "Nederland ontkerkelijkt ongeveer al een halve eeuw. En de laatste groep trouwe kerkgangers vergrijst, die valt dus straks weg." Hij verwacht dat er in de grote steden nog wel wat kerken zullen overblijven. "Maar in kleine dorpen is dat nog de vraag."
Vijftig jaar geleden, in 1968, gingen wekelijks nog 2,7 miljoen katholieken naar de kerk. In 2016 waren daar nog maar 173.000 van over. In 2030 zijn er naar verwachting nog maar 63.000kerkgangers over.
Prijs
Volgens Maarten van der Meijde van Reliplan, makelaar in religieus vastgoed, zijn de prijzen van kerkgebouwen erg divers. "Het ligt aan de kerk zelf en aan wat je ermee kan, maar ook aan de locatie. Tussen de Randstad en het platteland zit veel verschil."
Hij legt uit dat er in de Randstad veel vraag is naar vastgoed, waardoor de kerken ook een stuk duurder worden verkocht. "Daar kan de prijs uitkomen op 1,5 à 2 miljoen. Terwijl er op het platteland veel minder vraag is en de prijs dus ook lager is. Daar zou een kerk voor minder dan 100.000 euro van de hand kunnen gaan."
Bron: nos.nl/nieuwsuur
Update 14sep2018 - Aartsbisschop Wim Eijk: Katholieke kerk verdwijnt in hoog tempo uit Nederland