Amsterdam verruilde in officiële stukken het onderscheid tussen dames en heren in ‘Beste mensen’ of ‘Geachte aanwezigen’. Andere gemeenten volgen. Her en der verschijnen genderneutrale toiletten
De NS maakte bekend dat ze reizigers niet meer zullen aanspreken als 'dames en heren' maar 'beste reizigers' zullen hanteren (bron: Nieuws.ns.nl)
De oude vertrouwde HEMA hief in enkele honderden winkels de aparte afdelingen voor jongens en meisjes op. De afdeling voor kinderkleding heet daar nu simpelweg 'kids'.
Later stopte het bedrijf ook met de geslachtsaanduiding op het etiket van kinderkleding. Vanaf eind dit jaar staat er geen aanduiding 'jongen' of 'meisje' meer op de verpakkingen en de labels (bron: NOS.nl).
In het programma De Wereld Draait Door is als sidekick van de presentator altijd een tafeldame of – heer aanwezig. Onlangs gaf Marieke Lucas Rijneveld aan dat tafelmens voor hem/haar eigenlijk een betere benaming zou zijn. Op Twitter kondigde Marieke Lucas het zo aan: “Woei!! Vanavond mijn debuut als tafelmens (niet heer of dame, bah) bij De Wereld Draait Door!” (bron: Televizier.nl).
Paspoort
En u heeft de Bredase Leonne Zeegers (57) na een lange strijd als eerste in Nederland een genderneutraal paspoort gekregen: “Ik heb er jarenlang voor moeten vechten.” Vrijdagmiddag 19 oktober wordt dit eindelijk beloond. Op het gemeentehuis in Breda haalt ze haar paspoort op met een ‘X’ erin: “Een heugelijk moment.”
Roodgloeiend
Het is een hectische dag voor Leonne. Haar telefoon staat roodgloeiend. Tientallen journalisten bellen. De eerste vraag die iedereen stelt: ‘Moeten we je hij of zij noemen?’ Het antwoord: “Het kan me niets schelen. Ik voel mezelf allebei.”
Ze werd geboren zonder duidelijk geslachtsdeel. Haar ouders registreerden haar vervolgens als man: Leon. Ze kwam er in de puberteit achter dat zij zich geen man voelde. In 2001 onderging Zeegers operaties om vrouw te worden. Later kwam ze erachter dat dat ook niet passend was.
Internationaal
Met een kruisje in je paspoort kan je volgens het ministerie in principe gewoon de wereld over reizen. "Er zijn internationaal afspraken over. Mensen van wie het geslacht bij de geboorte niet is vast te stellen krijgen nu ook al een kruisje in het paspoort", aldus de woordvoerder. Bron: Omroepbrabant.nl