In 2017 gaf minder dan de helft (49%) van de bevolking van 15 jaar of ouder aan tot een religieuze groep te behoren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.
In 2017 was 24% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder Rooms-Katholiek. Verder was 15% Protestant: 6% gaf aan Nederlands Hervormd te zijn, 3% Gereformeerd en 6% zei te behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarnaast was 5% vorig jaar moslim en gaf 6% aan tot een ‘andere’ religieuze groep te behoren, zoals de joodse of boeddhistische.
Bezoek religieuze bijeenkomsten daalt weinig vanaf 2012
De deelname aan religieuze diensten is ook teruggelopen, al gaat de daling de laatste jaren niet meer zo snel. Ging in 1971 nog 37% van de bevolking regelmatig (minstens 1 keer per maand) naar een religieuze dienst, in 2017 is de kerkgang gedaald naar 16%.
Betrokkenheid
Van de mannen en vrouwen behoorde in 2017 achtereenvolgens 46% en 52% tot een religieuze groepering. Van de vrouwen ging 17% regelmatig naar een dienst, van de mannen 14%. Veruit het minst religieus betrokken zijn jongeren van 18 tot 25 jaar: een op de drie behoorde tot een religieuze groepering.
Ouderen zijn het meest religieus en betrokken. Van de 75-plussers zei 71% godsdienstig te zijn, 34% bezocht regelmatig een dienst.
Academici kerken het minst - Van de groep met uitsluitend basisonderwijs behoorde 64% tot een religieuze groep en 20% kerkte regelmatig. Van de academici was dat 37% en 12%. (Bron: CBS.nl)
Kritiek
Willem Ouweneel is nogal kritisch op het CBS-onderzoek. In een artikel op CIP.nl zet hij grote vraagtekens bij “een merkwaardig stukje werk” van het CBS. “Je hoeft immers helemaal niet tot een religieuze ‘groepering’ te horen om toch religieus te zijn.” Ouweneel: “Welke ‘groeperingen’ heeft het CBS trouwens onderzocht? Dat blijken de volgende te zijn: Rooms-Katholiek, Nederlands Hervormd, Protestantse Kerk in Nederland, ‘andere gezindte’, Islam en Gereformeerd. Je wrijft je ogen uit. Zouden ze bij het CBS niet weten dat de Nederlands Hervormde Kerk in 2004 is opgegaan in wat sindsdien de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heet?”
Met name de groep ‘andere gezindte’ intrigeert Ouweneel: “Wat is dat voor samenraapsel? Zijn dat de Evangelischen, de Pinksterchristenen, de charismatici, de Joden, de Hindoes en de Boeddhisten? Allemaal in één pot gekookt tot een gerecht dat ‘andere gezindte’ heet? (…) Zouden ze bij het CBS überhaupt weet hebben van het feit dat er honderdduizenden Evangelischen in Nederland bestaan, waarvan een beperkt deel vrijkerkelijk is en dus gemakkelijk buiten hun vangnet valt?”
Lees het hele artikel hier op CIP.nl