Synode van Dordrecht: 400 jaar

Synode van Dordrecht: 400 jaar

Op 13 november 2018 is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. Dit was de eerste en enige internationale protestantse kerkvergadering in de vroegmoderne tijd.

Veel Dordtenaren, en veel Nederlanders, hebben geen idee meer hoe ‘revolutionair’ de Synode van Dordrecht van 1618-1619 was. En hoe groot de invloed op onze cultuur en natuurlijk op het protestantisme.

Waarom in 1618/19 een Synode?
Wanneer tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) een bestand van twaalf jaar wordt afgekondigd, komen sluimerende politieke en religieuze conflicten hevig aan de oppervlakte. Stadhouder Maurits stelde politiek orde op zaken, zijn tegenstander Oldenbarnevelt werd gearresteerd en later ter dood veroordeeld. De Staten-Generaal gaven ook opdracht tot het houden van een Synode om te beslissen over het totaal uit de hand gelopen theologisch conflict tussen zgn. remonstranten en contraremonstranten, ook wel rekkelijken en preciezen genoemd. Met de blik van nu, ging het conflict slechts over een theologisch nuanceverschil. Maar destijds dacht men daar anders over en ging het hard tegen hard. De Synode moest duidelijkheid brengen over de toekomst van de calvinistische kerk in de jonge Republiek der Verenigde Nederlanden. Politiek en religie waren in die dagen nauw verwant. Dordrecht kreeg de eervolle taak de Synode te organiseren. Sindsdien is de naam van de stad voor eeuwig verbonden met dit internationale evenement. De vergadering duurde ruim een half jaar, en had maar liefst 180 zittingen.

Statenvertaling
Naast belangrijke besluiten, zoals de Dordtse Leerregels, werd op de synode ook besloten tot het vertalen van de Bijbel vanuit de originele talen naar het Nederlands. In 1637 verschijnt de zogenaamde Statenbijbel (de Staten-Generaal heeft de vertaling betaald), die blijvende invloed heeft op de Nederlandse taal (Bron: Synode400.nl).
Het vertaalwerk gebeurde in Leiden. Tussen 1637 en 1657 werd een half miljoen exemplaren gedrukt. In vele tientallen kerkelijke gemeenten in Nederland (vooral bevindelijk gereformeerde) wordt de Statenvertaling nog altijd gebruikt in de erediensten.

ZIe ook:
https://www.synode400.nl/wp-content/uploads/2017/05/De-Synode-van-Dordrecht-1618-1619-2018-2019.pdf

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'