De database bestaat uit een serie verbonden systemen voor grenscontrole, migratie en rechtshandhaving, en moet doorzoekbaar worden.
De nieuwe database krijgt de naam Common Identity Repository (CIR), hetgeen zoiets betekent als: Algemene Bewaarplaats van Indentiteit(en). De bedoeling is dat hier gegevens van ruim 350 miljoen mensen in samen gebracht worden. CIR verzamelt zowel identiteitsgegevens – zoals namen, geboortedata en paspoortnummers – als biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en gezichtsscans. De data moeten beschikbaar worden voor alle grenscontroles en organisaties voor rechtshandhavings.
Er is kritiek van privacy-voorvechters, die de creatie van CIR een “point of no return” noemen op het gebied van een “Big Brother gecentraliseerde EU-staatsdatabase”.
Zodra CIR eenmaal ontwikkeld is en draait, wordt het één van de grootste databases ter wereld die mensen volgt. De systemen van de Chinese overheid en het Aadhar-systeem van India zijn als enige groter. In de Verenigde Staten hebben de Customs and Border Protection (CBP) en de FBI vergelijkbare biometrische databases.
Bron: Privacynieuws.nl