Genade ontvangen
Christus Jezus is in de wereld gekomen om zondaren te behouden (1 Tim. 1:15). Aan het einde van het jaar denken we weer bijzonder aan Zijn komst in de wereld. Geboren in Bethlehem, opgegroeid in Nazareth, en vanaf Zijn dertigste levensjaar trad Hij in het openbaar op. En vervolgens stierf Hij aan het kruis op Golgotha om op de derde dag op glorieuze wijze op te staan uit de dood!
De Zoon van God volbracht de diepe weg van lijden en sterven... tot verzoening van al onze zonden. Daarin heeft God Zijn liefde jegens de mens bewezen, nl. dat "Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren" (Rom. 5:8).
In Christus schenkt God genade! Genade is, dat God niet doet naar onze zonden, maar naar de gerechtigheid van Christus. Anders gezegd: Niet wíj worden geoordeeld, maar Christus heeft het oordeel gedragen!
En die blijde boodschap geldt alle mensen. Gods wet brengt oordeel en dood, omdat de mens die wet niet kan houden. Gods genade echter brengt redding en leven: "...de genadegave van God is eeuwig leven, door Jezus Christus, onze Heere" (Rom. 6:23).
Wat een voorrecht, lieve mensen, om die God te mogen kennen! Die zo vol van genade en liefde is. Wat een voorrecht ook om die God te mogen dienen en de blijde boodschap te mogen verkondigen...
Nog geeft de Heer ons kansen om Zijn Woord uit te dragen en mensen het heil te verkondigen. En dat is niet alleen een geweldig voorrecht, maar ook een geweldige taak! Wij hebben de mensen iets te vertellen... en God geeft ons de mogelijkheden dat te doen.
Als wij de genade van God kennen, die ons persoonlijk heil gebracht heeft, komt de gezindheid van bijvoorbeeld Paulus vanzelf naar voren: "..want de liefde van Christus dringt ons..." En zo voelen wij het ook. Het is nog genadetijd! Er komt eens een andere tijd... van gerechtigheid en oordeel! Maar zover is het nog niet, God is lankmoedig, Hij is nog geduldig...
Genade uitdelen
De genade van God is niet alleen verschenen om zaligheid te brengen, maar ook om uitdelers te kunnen zijn van het heil. Er is een wereld om ons heen, die steeds verder van God afdwaalt. Religiositeit genoeg, maar zoveel onkunde als het gaat om de kennis van de Bijbel. Vrijwel niemand weet nog wat God heeft gezegd in Zijn Woord. Ook onder christenen is een groot tekort aan Bijbelkennis, terwijl velen dat niet eens beseffen.
Vaak wordt de Bijbel gezien (en gebruikt) als een ouderwets, stichtelijk boek, eigenlijk niet meer van deze tijd. Pas als mensen eens rustig de tijd nemen en het Woord echt gaan onderzoeken, komt de waarheid en actualiteit naar voren. De Bijbel ontvouwt Gods plannen en spreekt nu al over dingen die in de toekomst nog moeten gebeuren. Hoezo ouderwets?
Natuurlijk, we leven vandaag in het jaar 2019. Dat is een heel andere wereld dan vroeger. Daar moeten we oog voor hebben. Maar de Bijbel is en blijft Gods Woord, dat levend en krachtig is, en mensenlevens kan veranderen: “Het opengaan van Uw woorden geeft licht, het schenkt eenvoudigen inzicht” (Ps. 119:130). Wie de Bijbel leest en herleest, zal ontdekken dat God een machtig plan heeft ontworpen en dat door de tijden heen uitvoert.
Deze ‘bedeling der genade Gods’ (Efe. 3:2 SV) waar we nu in leven is daar onderdeel van. Het is de huishouding waarin Gods genade zeer overvloedig geworden is. Dit is tot uitdrukking gekomen in de bekendmaking van een geheimenis: de uitroeping van de Gemeente, het Lichaam van Christus (vgl. Efe. 1:7 e.v.). Dit alles als begin van Gods plan om alles samen te vatten onder één Hoofd, Christus.
Daar mogen wij van getuigen, dat mogen we bekendmaken. God geve, dat dit getuigenis nog vele kostbare vruchten mag opleveren, tot heerlijkheid van onze hemelse Vader. Want daar is het uiteindelijk allemaal om te doen!
Als wij daarvan doordrongen zijn, dan kan het niet anders of wij zullen ons met alle macht en middelen inzetten om de blijde boodschap uit te dragen. Ook door middel van AMEN Bijbelmagazine.
Dit is (alweer) het laatste nummer van 2019. Dus op naar 2020, en dat wordt een bijzonder jaar… maar daarover later meer...
Een hartelijke groet en Gods zegen toegewenst!