Na Kerst zijn we weer een nieuw jaar ingegaan. Meedenkend en meelevend met deze wereld bestormen u vele vragen, zoals: - Gaat de opwarming van de aarde steeds verder? - Komen er steeds meer stortregens en modderstromen? - Hoeveel asielzoekers komen er dit jaar weer bij? - Hoeveel moorden en verkrachtingen hebben we te verwachten? - Wat is mijn positie en verantwoordelijkheid in deze wereld, in dit land, op eigen plek. - Hoe ga ik om met mijn pijn, verdriet, teleurstellingen en noem maar op? - Kan ik ook nog plezier hebben? - Wat wil God eigenlijk van de wereld en van mij?
Ja, en dan komt de vraag: hebben gelovigen daar een antwoord op? Onze reactie hangt af van de betekenis van één Grieks woord, dat wij allen kennen: Christus.
Christus
Wat betekent dit woord? Het is het verleden deelwoord van een Grieks werkwoord (chrioo) dat ‘zalven’ betekent. Christus betekent dus gezalfde. Wat kunnen wij hiermee? Dit woord op zichzelf zegt niet veel. Het wordt alleen zinvol als er een persoon bij staat. Welke persoon? In onze context bedoelen we natuurlijk Jezus. Dus spreken wij van Jezus Christus, Jezus de gezalfde. Wij weten nu iets meer, maar wat zegt ons dat nu precies?
Jezus
Is Jezus ook een Grieks woord? Het komt voor in de grondtekst van het Nieuwe Testament (Ièsous; spreek uit: Iejèsoes). Maar dit is een bepaalde vertaling uit het Hebreeuws, namelijk: Jozua. Een heel gewone naam die bekend is uit het Oude Testament. De naam Jozua is samengesteld uit twee delen: Jo en Zua. 'Jo' is een afkorting van de Godsnaam Jahweh (in het Hebreeuws veelal weergegeven als JHWH) en betreft God. Zua (spreek uit: sjoewà; klemtoon op laatste lettergreep) is een zelfstandig naamwoord en betekent: redding. De combinatie wil dus zeggen: God /JHWH is redding. In dit geval heeft het dan de speciale betekenis: God/JHWH is de enige redding. Redding waarvan? Het antwoord hierop is: van de volledige ondergang. Somber idee? Nou, nee, juist een blijmakende gedachte. Want deze wereld, die al rondtollend naar de ondergang draait (inderdaad een somber idee), wordt nog steeds een algehele redding aangeboden, (dit is toch wel prettig). In Nederland kan ieder mens weten hoe hij/zij er (straks) voorstaat: gered?
Heer
We willen hier nog wel wat aan toevoegen. De bovenbedoelde persoon is Heer. Jezus Christus is Heer. Heer is in zekere zin ook een Grieks woord, namelijk: Kurios. Denk maar aan Kyrie eleison, (Heer heb medelijden). In de loop der tijden veranderden in het Grieks veel beginletters K in een H. Enkele bekende voorbeelden:
- hart van het Grieks: kardia
- haard van keramos (keramiek)
- het werkwoord helen van kolla (= lijm)
- heraut van kèruttoo (= verkondigen)
- herfst van karpos (= vrucht)
Als we van Kurios de uitgang ‘ios’ weglaten en van de K een H maken hebben we al bijna het woord ‘Heer’ (Hurios). De middenklank veranderde ook in de loop der eeuwen in een ee. (Heerios) Er zijn mensen die denken dat dit verzonnen is, maar volgens de taalgeleerden is dit toch echt allemaal zo gebeurd. Wat betekent nu Heer? Het woord is zo afgesleten, dat we enkele andere woorden noemen om de diepere betekenis ervan te begrijpen. Heer betekent o.a.: Degene die heerst, regeert, het voor het zeggen heeft. Dus je kunt bijvoorbeeld ook zeggen: de Directeur-Generaal, de Topmanager, de President, de Voorzitter, de Grote Baas (NB. Niet: dictator!) die bepaalt hoe alles zal verlopen in deze wereld. Daarover heeft deze DG (natuurlijk) ook Zijn voornemens en voorspellingen laten opschrijven, o.a. in het laatste Bijbelboek Openbaring (niet van Johannes, maar) van Jezus Christus.
Ho-ho, allemaal leuk en aardig! Wat hebben wij aan deze verklaring? De ellende blijft toch gewoon doorgaan. Grote chaos toch! Dit is al vaker gezegd. Leest 2 Petrus 3:4.
En nou komt hier de clou. Als u er nog onvoldoende over nagedacht hebt of er zo'n Directeur-Generaal bestaat, Die de wereld op Zijn manier en Zijn condities regeert, zit u of komt u in vervelende problemen. Daarentegen, als u inziet en ervaren hebt dat Hij bestaat en u kan helpen, dan weet u Wie de wereld leidt naar de voorlopige voleinding. Dan kunt u met rust de toekomst tegemoet zien.