Er is al heel wat over bidden en gebed gezegd en geschreven. Sommigen hebben een intens gebedsleven. Anderen wat minder, maar leven wel in de gedachte dat de Heere altijd bij hen is en iedere gedachte kent. Heb je een nood op je hart dan kun je die direct bij Hem brengen. Veel gelovigen hebben een mening over het gebed en doen daar uitspraken over. Luther zei: ‘Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik bid’. En Dietrich Bonhoeffer: ‘Voorbede is het reinigende bad waarin het individu en de geloofsgemeenschap zich iedere dag moet dompelen’.
In sommige kringen is het ‘claimend bidden’ in zwang. Daarbij wordt zo ongeveer van God geëist dat Hij de dingen geeft waarom gebeden wordt. Anderen menen dat als je bidt in de Naam van de Heere Jezus, je altijd krijgt wat je wilt. Iets genuanceerder kan ook: ‘Als je dichtbij de Heere leeft, dan ga je ook meer en meer begrijpen wat Hij wil. Dit heeft dan tot gevolg dat je meer bidt in overeenstemming met Zijn wil, zodat je er dus ook de Naam van de Heere Jezus aan mag verbinden’. Een bekende zegswijze onder christenen is: ‘Het gebed is de sleutel van de morgen en de grendel van de avond’ - naar aangenomen wordt, een uitspraak van Corrie ten Boom. Hoewel dit waarschijnlijk ook een uitspraak van Mahatma Gandhi geweest is!
Een jong meisje bad eens: ‘Heere, deze keer vraag ik niets voor mezelf, maar geef mijn moeder alstublieft een knappe schoonzoon’. Herman Finkers zei: ‘Laten we bidden voor hen die het moeilijk hebben, en vooral voor hen die moeilijk doen’.
In dit boekje wordt eerst iets gezegd over de algemene betekenis van het bidden en hoe dit in praktijk gebracht wordt in de Bijbel. Vandaaruit komen we terecht bij Paulus, die door God voor deze tijd is “aangesteld als prediker en apostel (...) als een leraar van de heidenen in geloof en waarheid” (1 Tim. 2:7). Zijn woorden zijn geïnspireerd door de Heilige Geest! Zoals het met alle gebieden in ons leven is, geldt ook hier: menselijke woorden spreken meestal onze ziel aan, terwijl Gods Woord onze geest aanspreekt. Ronddwalen in onze ziel en in ons zieleleven geeft van tijd tot tijd hooguit een goed gevoel. Leven vanuit de Geest geeft ons vastigheid in onze wandel op de weg met God.
Hoe is het onder ons? Soms wordt gezegd dat gebed niet belangrijk is; God weet immers toch alles al van tevoren. Parallel hieraan loopt hoe wij aankijken tegen leiding. ‘Nu in deze tijd bemoeit God Zich niet met ons; als je je verstand maar gebruikt ...’.
Toch zie je dat Paulus een man was van gebed, die innig met de Heere leefde, en vanuit die gemeenschap ook Gods leiding ervoer.
Hoe zouden wij moeten bidden? Of eigenlijk: Wat vragen we van God? Bidden we het ‘Onze Vader’, omdat de Heere Jezus dat aan Zijn discipelen leerde? Waar leidt Gods Woord ons naartoe?
De inhoud van het boek
Hoofdstuk 1 - ‘Bidden’ in het Oude Testament
Palal - tussenbeide komen, bidden, aanbidden
Soewach - overdenken, overpeinzen, bidden
Athar - smeken, bidden, vurig / ernstig bidden, pleiten
Tsela – bidden
Hoofdstuk 2 - ‘Bidden’ in het Nieuwe Testament
Aiteo - aan een hoger geplaatst persoon vragen
om iets te geven
Deomai - vanuit een bepaalde nood iets
vragen; smeken
Parakaleo - ernaast roepen
Erotao - aan iemand vragen om iets te doen
Entungchano - in direct contact staan met
Proseuchomai - iets (hardop) uitspreken tot
Euchomai - iets (hardop) uitspreken, wensen
Hiketeria - olijftak
Samenvattend
Hoofdstuk 3 - De gebeden in de brieven uit de Handelingenperiode
De algemene brieven en de vroege brieven van Paulus
De gebeden in de brieven uit de Handelingenperiode
De brief van Jakobus
De brief van Judas
De twee brieven aan de Thessalonicenzen
De brief aan de Hebreeën
De drie brieven van Johannes
De twee brieven aan de Korinthiërs
De brief aan de Galaten
De brief aan de Romeinen
De twee brieven van Petrus
Hoofdstuk 4 - De gebeden in de late brieven van Paulus
De persoonlijke brieven van Paulus
De brief aan Filemon
De eerste brief aan Timotheüs
De brief aan Titus
De tweede brief aan Timotheüs
De gemeentelijke brieven van Paulus
De brief aan de Efeziërs
De brief aan de Filippenzen
De brief aan de Kolossenzen
Tot slot
Bijlage
Alle Nieuwtestamentische teksten met woorden die met bidden en danken kunnen worden vertaald
AUTEUR: HOITE SLAGTER | 64 PAGINA’S | PAPERBACK
(ook als E-book verkrijgbaar)
Meer info & bestellen:Everread Uitgevers