Tot Slot - In de ban van de kroon

Tot Slot

In de ban van de kroon

Op het moment van schrijven staat de wereld weer bijna stil vanwege SARS-CoV-2, in de volksmond het Corona-virus genoemd. Zoekend op deze naam in Google krijg je bijna 7 miljoen hits. De wereld is in de ban van de kroon, want corona is Latijn voor kroon. Als gelovigen zitten we niet op de meeste van deze websites te wachten. Het is echter zeer interessant om eens te onderzoeken wat de Bijbel zegt over kronen.

De plaat van zuiver goud
In Exodus 29 vinden we de regels ten aanzien van de priesterwijding en -kleding. Een onderdeel van de kleding is de heilige kroon (HSV diadeem) die aan de tulband is vastgemaakt (Exod. 29:6). Een verdere uitwerking van de kleding staat in Exodus 39, indrukwekkend mooi! (zie onder dit artikel).
Het woord ‘kroon’ komt van het Hebreeuwse netzer en heeft als grondbetekenis: scheiding, (in)wijding. Het Nazireeërschap is hier nauw mee verbonden.
In Exodus 39:30 wordt de heilige kroon omschreven als de plaat van zuiver goud met de inscriptie met de zegelgravering ‘DE HEILIGHEID VAN DE HEERE’.
In Exodus 28:38 staat de reden voor deze plaat: “Hij moet namelijk op het voorhoofd van Aäron zijn, zodat Aäron de ongerechtigheid kan dragen van de geheiligde gaven die de Israëlieten brengen, ja, van al hun geheiligde geschenken. Hij moet namelijk voortdurend op zijn voorhoofd zijn om hen aangenaam te maken voor het aangezicht van de HEERE.”
Op de kroon is de naam van de Heere Jezus Christus gegraveerd, die de ongerechtigheid voor Zijn volk zou dragen en dat offer maakt hen voortdurend aangenaam voor het aangezicht van de HEERE. Een prachtige heenwijzing naar het verlossingswerk.

Het woord netzer wordt alleen gebruikt voor de priesterlijke en de koninklijke kroon. Saul droeg een kroon toen hij gedood werd (2 Sam. 1:10). Joas werd op de leeftijd van 7 jaar gekroond, waarschijnlijk om te benadrukken dat hij op zo jonge leeftijd koning was geworden in de plaats van Athalia (2 Kon. 11:12 en 2 Kron. 23:11).

In overdrachtelijke zin
Er is nog een woord voor ‘kroon’ in het Hebreeuws: atar. De heidense koning van Rabba had een atar op. Meestal wordt dit woord in overdrachtelijke zin gebruikt. De wijsheid is een sierlijke kroon (Spr. 4:9), evenals grijsheid (Spr. 16:31); de deugdelijke vrouw is de kroon van haar man (Spr. 12:4) en kleinkinderen zijn de kroon van de ouderen (Spr. 17:6). De kroon spreekt van een bekroning van iets dat grote waarde heeft. In Jesaja 28:5 is de HEERE een schitterende kroon voor de rest van Zijn volk.

De prijs
In het Nieuwe Testament is ‘kroon’ (stephanos) verbonden aan een prijs. Paulus zegt dat hij de goede strijd heeft gestreden en “Verder (voorts) is voor mij weggelegd de krans (stephanos) van de rechtvaardigheid die de Heere, de rechtvaardige Rechter, mij op die dag geven zal. En niet alleen mij, maar ook allen die Zijn verschijning hebben liefgehad” (2 Tim. 4:7-8). De goede strijd is: strijden volgens de regels van de wedstrijd (2 Tim. 2:5) of met een voorwaarde, namelijk als hij de verzoeking heeft verdragen (Jak. 1:12). Het zal duidelijk zijn dat het hier niet gaat over koninklijke waardigheid, maar over overwinning. De kroon bestond in die tijd dikwijls uit bladeren en bloemen en was een prijs bij een atletiekwedstrijd.
Medegelovigen worden een kroon van roem genoemd door Paulus (1 Thess. 2:19 en Fil. 4:1), de vrucht van zijn arbeid.

De doornenkroon
Het feit dat we een kroon kunnen verdienen en eens in heerlijkheid mogen verschijnen, is alleen mogelijk door het werk van de Heere Jezus Christus. Hij droeg een kroon van doornen, Hij werd bespot en geslagen. “En de soldaten vlochten een kroon van doornen en zetten die op Zijn hoofd, en zij deden Hem een purperen bovenkleed om, en zeiden: Gegroet, Koning van de Joden! En zij gaven Hem slagen in het gezicht” (Joh. 19:2-3). Voor Hem toen geen koninklijke kroon, maar een kruis. Hij was voor een korte tijd minder dan de engelen gemaakt, Hij moest lijden en sterven voor onze zonde, maar … “met eer en heerlijkheid hebt U hem gekroond. U hebt Hem gesteld over de werken van Uw handen” (Hebr. 2:7).

Perspectief
Dat geeft het ultieme perspectief voor gelovigen uit alle bedelingen. Voor Israël, want “Op die dag zal de HEERE, hun God, hen verlossen, als de kudde van Zijn volk, want als edelstenen in een kroon (netzer, de koninklijke kroon) zullen zij schitteren in Zijn land” (Zach. 9:16).
Voor de gelovige van het Lichaam van Christus, omdat wij zijn gezet in de Gekroonde, Die gesteld is over de werken van Zijn handen.

Wij mogen ons leven richten op Hem Die met eer en heerlijkheid gekroond is. Dat is op een Bijbelse wijze in de ban zijn van de kroon!

De priesterlijke kleding is te zien in dit filmpje:

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'