In het lezersonderzoek stelde de krant tal van vragen over diverse thema’s zoals kerk, gezin en duurzaamheid. Daarbij waren ook vragen die in eerdere onderzoeken in 1981 en 1998 ook waren gesteld. Daaruit blijkt dat de binding met de eigen kerk behoorlijk is gedaald: van 77% (1981) en 69% (1998) naar 52% nu.
Gezinsplanning
Bij verschillende thema’s rond het gezin is de doorwerking van de maatschappelijke opvattingen in Nederland duidelijk te zien. Twee derde van de respondenten stelt dat de waardering voor een groot gezin (minstens vijf kinderen) binnen de reformatorische kerken is afgenomen. Ook het gebruiken van voorbehoedsmiddelen bij gezinsplanning is steeds minder een probleem.
Rolverdeling ouders
Bij de rolverdeling tussen vader en moeder zijn de maatschappelijke invloeden eveneens te zien. Het overgrote deel van de ondervraagden vindt weliswaar dat het de primaire verantwoordelijkheid van een moeder is om voor de kinderen te zorgen, maar dat er vanwege de financiële lasten in de huidige samenleving niet aan te ontkomen valt dat moeders een baan buiten het gezin hebben, onderschrijft een ruime meerderheid. Dat het goed is dat vaders minstens een dag per week niet werken om thuis voor het gezin te zorgen, wordt door een kleine meerderheid gedeeld.
Veranderingen
Uit hetzelfde onderzoekt blijkt ook dat de meeste reformatorische christenen niet zo graag veranderingen zien binnen de kerk. Sterker nog: meer dan de helft van degenen die aan het onderzoek meewerkten, maakt zich daarover zorgen. Daarbij worden verschillende oorzaken genoemd zoals polarisatie binnen het eigen kerkverband, de veranderende prediking en verwereldlijking van de levensstijl. (Bronnen: CIP.nl en RD.nl)