Hebron

Hebron

Als we aan Arafat denken, associëren we zijn persoon vrijwel direct met de stad Jeruzalem. Maar er is nog een belangrijke stad waar hij de scepter zwaait, in de aloude stad Hebron. In Nummeri 13:22 staat dat de stad zeven jaar eerder gebouwd werd dan Zoan in Egypte en dat was omstreeks 1720 v. Chr. De stad ligt op de westelijke Jordaan-oever, 30 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. Hebron ligt 927 meter boven het zeeniveau en is daarmee de hoogstgelegen stad in Israël. Hoewel het bestuur aan de Palestijnen is overgedragen, wonen er nog joodse kolonisten.

Hebron komt precies 72 keer voor in de Bijbel, enkel in het OT, vanaf Abraham tot koning David en de laatste keer dat de Bijbel er over schrijft is in Nehemia 11:25 (onder de naam Kirtjat-Arba). Degenen die uit Babel terugkeerden, vestigden zich ook daar. Vroeger heette de stad ook Kirjat-Arba (de stad van vier). De eerste keer schrijft Genesis 13:18 over Hebron. Dit vers vertelt dat Abraham daar ging wonen en er een altaar voor de HERE bouwde. In Genesis 23 lezen we dat Sara in Hebron stierf en Abraham daar zijn geliefde vrouw beweende (vs.2). Hij begroef haar daar (vs.19).

Hier ligt o.a. Sara begraven:

Hebron 2 Palestijnen zeggen dat zij afstammelingen zijn van 'vader' Abraham en mede daarom recht hebben op deze stad, die zij El-Häalîl noemen. Regelmatig vertoont het Palestijnse staatshoofd zich in deze stad op de televisie. Altijd als er onenigheid is met Joden. De situatie is er gespannen. Rellen en schietpartijen blijven jammergenoeg niet achterwege.

"Het had eigenlijk anders moeten zijn. Immers, in het Hebreeuws luidt de naam van deze stad 'Chewron'. Het is afgeleid van het Hebreeuwse woord 'chaweer', dat vriend of kameraad betekent. We komen dit woord bijvoorbeeld tegen in het bekende Hebreeuwse liedje: 'sjaloom chaweriem, sjaloom', lehitrahot', 'dag makkers, dag, tot ziens!' Letterlijk is een chaweer iemand, die een band heeft met een ander, een bondgenoot. Je zou Hebron dus vrij kunnen vertalen met 'stad van verbondenheid' (met elkaar en met God)."

Echter daarvan is thans niets te merken. Die verbondenheid komen we in de geschiedenis wel tegen als David tot koning wordt uitgeroepen in de stad Hebron: "Deze allen, strijders in gelid geschaard, kwamen met een volkomen toegewijd hart naar Hebron, om David koning te maken over geheel Israël. Ook al de overige Israëlieten waren een van zin om David koning te maken." (1 Kron. 12:38) Wat een onderlinge verbondenheid! David regeerde in Hebron zeven jaar (1 Kron. 29:27). Daarna drieëndertig jaar in Jeruzalem. Zo zien we dat beide steden regeringssteden waren.

Hebron was destijds een van de vrijsteden waarnaar iemand kon vluchten als hij zonder opzet iemand had gedood (Joz. 21:13). Hij was daar dan 'vrij' van vervolging. Niemand kon hem dan iets maken. Ook dit is een teken van verbondenheid die de burgers van de stad moesten sluiten met de ongelukkige 'doodslager'.

De verbondenheid komt ook tot uitdrukking dat Hebron werd gegeven aan de zonen van de priester Aaron. Priesters hadden tot taak verzoening tot stand te brengen tussen de Israëliet en God, zodat het 'bondgenootschap' tussen Israël en God kon blijven bestaan.

Van al de symboliek die in dat ene woordje Hebron ligt vinden we vandaag de dag niets terug. Arafat wil zowel Jeruzalem hebben als Hebron. Hebron is hem tot nu toe gelukt. Daarover is hij nu 'koning'. "Hoe tragisch is het dat de stad Hebron op grond van haar naam symbool staat voor vriendschap en kameraadschap, nu zo vol haat en achterdocht is. Moge ons gebed zijn dat Hebron eenmaal weer haar naam met ere mag dragen."

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'