Elon Musk had er op een gegeven moment genoeg van en kocht Twitter. Hij beloofde dat hij er een virtueel dorpsplein van zou maken waar iedereen vrij met elkaar van gedachten zou kunnen wisselen.
Na de overname gaf Musk meerdere journalisten toegang tot het interne berichtenverkeer van Twitter zodat zij zouden kunnen onderzoeken of de klachten van de gebruikers terecht waren. Deze mensen spraken met (oud)medewerkers van Twitter en kregen stapels materiaal om te doorzoeken.
De journalisten deden in lange twitterdraden verslag van hun bevindingen. Deze draden noemden zij de Twitterfiles. De twitterfiles bevatten veel fascinerend materiaal, maar ze zijn vaak lastig te lezen, en bovendien in het Engels.
Maaike van Charante heeft op zich genomen de files te vertalen en op haar website beschikbaar te maken. De files tonen aan dat er tal van zaken en personen gecensureerd zijn en dat zelfs de FBI en andere geheime diensten daarbij betrokken waren. Overheden oefenden hun invloed uit om kritische geluiden te onderdrukken. Wie meer wil weten: zie maaikevancharante.nl.
Zie ook een interview met rechtsfilosoof Christiaan Alting von Geusau over de Twitterfiles: “Er is keiharde censuur gepleegd”