Inclusieve taalgids: vermijd woorden als ‘man’ en ‘vrouw’

Inclusieve taalgids: vermijd woorden als ‘man’ en ‘vrouw’

De Methodistenkerk in Groot-Brittannië heeft begin 2024 een "inclusieve taalgids" uitgebracht waarin Methodisten worden geadviseerd om het gebruik van seksegerelateerde termen zoals ‘man’ en ‘vrouw’ te vermijden, omdat dit veronderstelt wat niet "de realiteit is voor veel mensen".

"Als christenen moeten we de moed hebben voor gesprekken die soms moeilijk kunnen zijn, om te erkennen dat we soms mensen uitsluiten, om met nederigheid te luisteren, om berouw te hebben over kwetsende taal en om voorzichtig te zijn met hoe we luisteren en wat we zeggen of schrijven, in de Geest van Christus", aldus de taalgids
De gids gaf als algemeen principe het idee dat er "oneindige variatie is in de manier waarop Gods schepping tot uitdrukking komt in het menselijk leven" en gaf ‘man’ en ‘vrouw’ als voorbeelden van terminologie die "misschien onschuldig klinkt, maar die veronderstellingen maakt over een gezins- of persoonlijk leven dat voor veel mensen niet de realiteit is".
Men biedt de woorden ouder, partner, kind en verzorger aan als geschikte alternatieven.
De gids somt verder uitgebreide categorieën mensen op bij wie Methodisten geadviseerd worden om "gevoelige en inclusieve" taal te gebruiken bij het aanspreken van minderheden die "gemarginaliseerd en/of gedemoniseerd zijn door de gangbare cultuur".

Niet discrimineren
De gids dringt erop aan om leeftijdsdiscriminatie te vermijden door termen als ‘oude mensen’ te vermijden en ze ‘oudere mensen’ of gewoon ‘ouderen’ te noemen.
Het is belangrijk om "antiracistisch taalgebruik" te omarmen door het gebruik van ‘etniciteit’ in plaats van ‘ras’ aan te moedigen, en om taalgebruik te vermijden dat bijvoorbeeld de immigratiestatus van een persoon negatief benadrukt.
Antisemitische en islamofobe retoriek worden ontmoedigd, en de gids moedigt Methodisten ook aan om voorzichtig om te gaan met hun terminologie wanneer ze "gehandicapten en mensen met neurodiversiteit" aanspreken. Dus niet: gehandicapten, maar: mensen met een handicap.
De term ‘slaven’ kan beter vervangen worden door: tot slaaf gemaakten.

Diversiteit
De gids benadrukt waarom het belangrijk is dat de Methodistenkerk in het Verenigd Koninkrijk "taal gebruikt die inclusief is voor LGBT+ mensen" en adviseert de taal te gebruiken die een individu verkiest, inclusief de voornaamwoorden waarmee hij of zij zich wil identificeren.

‘Broeders en zusters’
Hoewel dit bedoeld is om inclusief en vriendelijk te zijn, houdt het geen rekening met onze non-binaire vrienden. Iemand die non-binair is voelt zich niet thuis in de binaire gender categorieën (vrouw of man). Je kunt overwegen om in plaats daarvan 'vrienden' of 'kinderen van God' te gebruiken. Ook het gebruik van 'hij of zij' kan exclusief zijn; 'hen' is ook correct en acceptabel.

Omdat taal voortdurend verandert, zal de gids elke zes maanden worden bijgewerkt.
Bronnen: AnglicanMainstream.org; Methodist.org.uk.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'