"De wet van de HEERE is volmaakt ..." (Psalm 19:8)
Waarheid en wetenschap
Elke schrijver is "door de Heilige Geest gedreven" (2 Petr. 1:21) om zo z'n bijdrage te leveren aan een volmaakt geheel. Daarom: Wij pleiten er met klem voor alles aan Gods volmaakte Woord te onderwerpen. In plaats van de Bijbel overeen te laten stemmen met de wetenschap, zal de wetenschap in overeenstemming gebracht moeten worden met de Bijbel. Als de wetenschap dit niet toestaat, is het "ten onrechte zo genoemde kennis" en geen echte wetenschap. Het Latijnse woord scientia (waarvan het Engelse science afgeleid is) betekent: kennis. Maar wat heden ten dage voor 'wetenschap' doorgaat, heeft daar feitelijk niets mee te maken. Het is in veel gevallen slechts hypothese, veronderstelling. Lees wetenschappelijke boeken en je zult moe worden van de oneindige herhaling van uitdrukkingen als: 'we denken', 'we nemen aan', 'we veronderstellen', 'we gaan ervan uit', etc. Men wéét het gewoon niet. Dit is er ook de reden van dat zulke theorieën die vaak voor 'wetenschap' doorgaan, zo dikwijls veranderen.
Maar waarheid kan niet veranderen; waarheid zal nooit verouderen. Wat we eenmaal ontdekt hebben van de waarheid kan niet veranderen. Dit bewijst op zich al dat het woord ´wetenschap´ verkeerd gebruikt wordt, wanneer het alleen maar wordt toegepast op hypothesen, die voornamelijk zijn uitgevonden om bepaalde verschijnselen te verklaren.
Voor dat soort theorieën moeten we de Bijbelse feiten toch niet opgeven! Voor allerlei vermoedens verlaten we de waarheid toch niet?! Met de Bijbel hebben we iets dat zeker is en volmaakt. Elk waarachtig feit dat ontdekt wordt, zal slechts helpen om de waarheid van de Bijbel te bewijzen en de volmaaktheid van de Schrift aan te tonen. Elk monument dat opgegraven en elk manuscript dat gevonden is, is niets anders dan een bewijs van de Bijbelse waarheid!
Gods Woord
De mens en al zijn gedachten zijn onvolmaakt; zo onvolmaakt dat hij zelfs niet in staat was Gods volmaakte Woord op juiste wijze te bewaren.
Net zoals een schitterend glas-in-loodraam dat geleden heeft onder vuur of vandalisme en dat door de mens gerestaureerd is. We zien nog hoe volmaakt het ooit was, met zijn kleuren en patronen. Hier en daar zien we echter ook dat er iets mist of verkeerd geplaatst is. Het raam is inderdaad ontsiert. We zien de tekortkomingen in de reparaties; maar we kunnen ook zien dat het oorspronkelijke ontwerp perfect was en daarom prijzen en bewonderen we de wijsheid van de ontwerper.
Zo is het ook met het Woord van God. Niemand kan de perfectie, zoals die tentoongesteld wordt in het ontwerp daarvan verbergen. De mens is niet goed omgegaan met dat wat hem was toevertrouwd. Hij heeft het niet bewaard met de trouw die elke rentmeester zou moeten kenmerken. Maar dat de mens ontrouw is, wil niet zeggen dat we dan ook maar meteen de trouw van God ter discussie gaan stellen. Omdat de mens niet naar behoren gezorgd heeft voor deze kostbare gave van God, zetten we geen vraagtekens bij de perfectie van deze gave!
En precies dát heeft de mens gedaan en doet hij eigenlijk nog steeds. Hij rekent God zijn eigen zonde, veronachtzaming en dwaasheid aan! God heeft de mens dit 'brood des levens' gegeven, maar de mens analyseert het in plaats van dat hij het opeet. God heeft de mens Zijn Woord gegeven, maar de mens bekritiseert het in plaats van het te geloven. Zo ziet de 'wijsheid' van de mens eruit tot op dit moment. Dit is de hoge vlucht die zijn wijsheid neemt - 'hoge Schriftkritiek'! Inderdaad: de wereld heeft "door haar wijsheid God niet leren kennen" (1 Kor. 1:21). Menselijke wijsheid leidt altijd van God af. En zo is het ook met de tegenwoordige wijsheid. Het lijkt allemaal erg slim, uitdagend en wijs voor de mens om het Woord van God te bekritiseren, maar het is nog altijd waar, wat geschreven staat: "... de wijsheid van deze wereld is dwaasheid bij God ..." (1 Kor. 3:19).
Daarom: weg met de wijsheid van de mens! Wat wij willen, is Gods waarheid en als de wetenschap van de mens niet overeenkomt met het boek van God, dan is dat jammer voor de menselijke wetenschap. Wij (blijven) geloven: De wet van de HEERE, het Woord van God, is volmaakt!