‘Op zoek naar Gods wijsheid’

‘Op zoek naar Gods wijsheid’

Wie tegenwoordig een blik in het wereldgebeuren werpt, wordt daar doorgaans niet vrolijk van. Logisch, want de situatie is op vele fronten bepaald niet positief te noemen. Er is nogal wat aan de hand. Maar … soms komt er iets langs in het nieuws waardoor je aangenaam verrast wordt. Bijvoorbeeld nieuws over een (jonge) politiek leider die z’n eigen weg gaat en daarbij ook rekening houdt met God.

Voorgeschreven werkelijkheid
De tijd dat de reguliere media het predicaat ‘onafhankelijk’ als eretitel beschouwden ligt ver achter ons. Vrijwel alle berichtgeving zit tegenwoordig gevangen in de context van een zgn. ‘voorgeschreven werkelijkheid’. Dat wil zeggen: Niet wat waarheid is, wordt gecommuniceerd, maar wat ‘men’ wil dat waarheid is, dat domineert de nieuwspagina’s. En die ‘men’ dat zijn o.a. de globalistische elite, de geheime machten achter de schermen, politieke leiders en misleiders, universitaire roergangers, mondiale, invloedrijke NGO’s, geldbezitters, et cetera.
En vergeet daarbij niet de onzichtbare, geestelijke machten die hun verborgen invloed uitoefenen op de mens(heid) teneinde de plannen van Gods tegenstander uit te voeren. Kortom: een (geestelijke) strijd tussen goed en kwaad, licht en duisternis.
Of het nu gaat om de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering, pandemiedreiging, genderidentiteit, en noem maar op, zo’n beetje alles wordt in het nieuws geframed, d.i. er wordt bewust een vals beeld geschetst. Het echte nieuws moet dan ook vaak gezocht worden in wat men noemt ‘alternatieve media’. Eén daarvan is TCN: Tucker Carlson Network. Tot 2023 was Carlson anchorman van het conservatieve FOX-News, tegenwoordig opereert hij zelfstandig en interviewt regelmatig bekende mensen onder wie ook politici die in de Westerse media vooral negatief worden bejegend, zoals president Poetin, Victor Orbán van Hongarije, e.a. In juni j.l. had hij een gesprek met Nayib Bukele, de president van El Salvador. Een opmerkelijk interview, los van de voorgeschreven werkelijkheid!

El Salvador
Dit kleine landje (ongeveer half zo groot als Nederland) grenst aan Honduras, Guatemala en de Stille Oceaan. Het telt ongeveer 6,5 miljoen inwoners en is het meest dichtbevolkte land van Midden-Amerika. Het is Spaans-talig en de naam 'El Salvador' betekent letterlijk: 'De verlosser’.
De hoofdstad van het land is San Salvador. Deze stad werd op 1 augustus 1525 gesticht door de Spaanse conquistador Pedro de Alvarado. Ten tijde van de oprichting heette het oorspronkelijk "Ciudad de Nueva San Salvador" (Stad van de Heilige Verlosser), ter ere van Jezus Christus, de Heilige Verlosser. Na verloop van tijd werd de naam ingekort tot ‘San Salvador’, de officiële naam van de hoofdstad. Het land is sinds 1839 onafhankelijk en kent, zacht uitgedrukt, een roerige geschiedenis van opstanden, rebellie, doodseskaders en zo meer. Er is vrijheid van godsdienst, maar het overgrote deel van de bevolking is Rooms-Katholiek.

Nayib Armando Bukele Ortez 
Dit is de volledige naam van de 46e president van El Salvador. Nayib Bukele (14 juli 1981) won in 2019 de verkiezingen en ging voortvarend aan de slag om rust en orde te brengen en de economische situatie te verbeteren. Bij zijn inauguratie op 1 juni 2019 maakte hij al duidelijk het bendegeweld in El Salvador een halt toe te willen roepen. Als reactie op een serie van 62 bendemoorden gepleegd op één dag, 26 maart 2022, heeft hij de volgende dag de strijd ingezet tegen de zogenaamde maras, gewelddadigde jeugdbendes in Centraal-Amerika. Met succes!
Op 11 februari van dit jaar werd Bukele met grote meerderheid opnieuw tot president gekozen. Volgens een kleine oppositie en buitenlandse critici is er wel wat aan te merken op het democratisch gehalte van deze glansrijke overwinning, maar door zijn succesvol beleid is de naar eigen zeggen ‘coolste dictator van de wereld’ waanzinnig populair. Bukele bracht de veiligheid terug in een land dat moegestreden was door bendegeweld, afpersingen en moorden. Op economisch gebied is nog wel het een en ander te doen, zoals de strijd tegen inflatie, hervormingen van pensioenstelsel, arbeidsmarkt en gezondheid. De meeste Salvadorianen zien het positief in en zijn ervan overtuigd dat Bukele het goede voor heeft met hen en hun land. Zijn inauguratie was in ieder geval groot nieuws en werd bijgewoond door delegaties uit 110 landen.

Vrede en veiligheid 
In een interview met Tucker Carlson gaf de president aan wat hij voorheeft met El Salvador en deed ook nog een paar opvallende uitspraken. Hier volgen een paar notities uit het interview.
“Het eerste wat belangrijk is”, aldus Bukele, “dat is dat er vrede is i.p.v. oorlog, burgeroorlogen, invasie, criminaliteit. In het geval van El Salvador waren we letterlijk de moordhoofdstad van de wereld. Ik bedoel, je moet vrede hebben. Je moet je vrij kunnen bewegen om je basisrechten gerespecteerd te krijgen, te beginnen met het recht om te leven, het recht om te bewegen, het recht om eigendom te hebben. En als je eenmaal vrede hebt bereikt, kun je strijden voor de andere dingen, zoals infrastructuur, rijkdom, welzijn, kwaliteit van leven.”
Onderdeel van die vrede is veiligheid: “Het land is veiliger dan de Verenigde Staten als geheel. In Amerika is het moordcijfer zes per 100.000 inwoners, en bij ons twee. Dus we zijn veiliger dan Canada, veiliger dan Chili, veiliger dan Europa, veiliger dan de VS, veiliger dan elk land op het westelijk halfrond.

Gebed
Bukele en zijn regering is begonnen met de jacht op bendeleden. Het leger werd verdubbeld om misdaad te bestrijden. De bendes vermoordden in feite 87 mensen in drie dagen, wat voor een land met 6 miljoen mensen krankzinnig is. Het equivalent in de VS zou zijn: 60 keer, dat is 5000 moorden in drie dagen. Doel van de bendes is om terreur te zaaien: “Als ze hun oma vermoorden, heb je één dode en ze hebben de terreur bereikt die ze willen creëren. Dus ze kunnen iedereen vermoorden. Een vrouw die voorbijloopt, een man die op straat werkt, een taxichauffeur. Ze kunnen iedereen vermoorden.” Het ging om zo’n 70.000 bendeleden die aangepakt moesten worden.
Bukele: “We hebben er voor gebeden … om wijsheid om de oorlog te winnen en, we baden dat de burgerslachtoffers zo laag mogelijk zouden zijn. Alle leden van mijn veiligheidskabinet zijn gelovigen. Ze geloven allemaal in God. We zijn natuurlijk een seculier land, maar we geloven allemaal in God.”

Satanische rituelen
De grootste bende is MS 13. De Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS, is de gemeenschappelijke naam van een groep jeugdbendes in Noord- en Midden-Amerika.
Het zijn Grote bendes, en ze zijn volgens Bukele ook nog eens satanisch. Ze rekruteren 15-jarigen, 16-jarigen, 17-jarigen en groeiden uit tot enorme internationale criminele organisaties met bases in Italië, Guatemala, Honduras, El Salvador, de VS.
Bukele: “Ze groeiden en ze begonnen meer mensen te vermoorden om gewoon grondgebied te krijgen of om te vechten tegen rivaliserende bendes of om schulden te innen of, geld of wat dan ook. Maar naarmate de organisatie groeide, werden ze satanisch. Ze begonnen satanische rituelen uit te voeren. Ik weet niet precies wanneer dat begon, maar het was goed gedocumenteerd.“ Bukele krijgt hierbij steun van berichtgeving van NBC in 2017, waarin melding wordt gemaakt van een satanisch ritueel waarbij MS-13 leden een tienermeisje zouden hebben gedood.
Uit interviews met gevangen bendeleden kwam naar voren dat ze zelfs baby’s moesten doden. Op de vraag waarom, antwoordde een ex-bendelid: ‘omdat het beest om een baby vraagt, dus moeten we hem een baby geven’. Het gaat dus feitelijk om het brengen van mensenoffers.
Bukele: “Er is een spirituele oorlog en er is een fysieke oorlog. Als je de spirituele oorlog wint, zal dat zich weerspiegelen in de fysieke oorlog.” Bukele benadrukt het belang van die spirituele strijd tegen dit soort kwaad. Hij gelooft dat overwinning in deze geestelijke oorlog zich zal vertalen naar concrete verbeteringen in de vrede en de veiligheid. Ondertussen zijn naar verluidt 70 tot 80 duizend bendeleden gevangen gezet, waardoor de criminaliteit nagenoeg is verdwenen.

Mondiale elite en Soros
In 2021 beschuldigde president Bukele George Soros ervan de betrekkingen tussen El Salvador en de VS te willen saboteren, waarbij hij beweerde dat door Soros gesteunde journalisten druk uitoefenden op beleid, zoals het opleggen van een belasting op buitenlandse financiering voor niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Bukele heeft herhaaldelijk de volgens hem onterechte invloed van Soros op de media aan de kaak gesteld, waarbij hij beweert dat aan Soros gelieerde journalisten bevooroordeelde verhalen verspreiden om de publieke opinie te manipuleren.
In AMEN Actueel is de naam van Soros al eerder voorbij gekomen (zie AMEN 134, sept. 2027) en in het vorige nummer (174) schreven we over de Hongaarse premier Victor Orbán, die de invloed van Soros op de gang van zaken in Europa aan de kaak stelt.

Tijdens de Conservative Political Action Conference (CPAC) op donderdag 22 februari j.l. heeft de president van El Salvador opnieuw scherpe kritiek geuit op niet alleen de miljardair en filantroop George Soros, maar ook op de mondiale elite, die hij ervan beschuldigde zich te bemoeien met het Amerikaanse publieke beleid en te proberen hun agenda door te drukken: “Wie heeft Soros gekozen om het openbare beleid en de wetten te dicteren?” Hij bekritiseerde Soros en zijn medewerkers en beweerde dat ze in El Salvador met weerstand te maken kregen. “Godzijdank zijn de Salvadoranen nu immuun voor zijn invloed”, zei Bukele nadrukkelijk.
Terwijl hij de soevereiniteit van zijn regering blijft verdedigen tegen druk van buitenaf, illustreren zijn botsingen met figuren als George Soros de complexiteit van de mondiale politiek in een steeds meer onderling verbonden wereld. Bukele dankt zijn populariteit aan zijn consequente weigering om gecontroleerd te worden door de mondiale elites, en in plaats daarvan zijn burgers macht te geven die ervoor gekozen hebben hun land, hun grenzen en hun geloof te verdedigen!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'