De filosofie stamt uit de Griekse tijd en het woord 'filosofie' dateert ongeveer uit 500 v. Chr.
Daarvóór was er ook wijsheid, zoals in China, Babel en Egypte. In Handelingen 7:22 lezen we: "En Mozes werd onderwezen in alle wijsheid van de Egyptenaren en was machtig in woorden en in daden". Toen werd wijsheid echter nog niet filosofie genoemd.
De 'moderne' Westerse filosofie stamt uit de tijd van Aristoteles (384-322 v. Chr.), waarin het begrip wijsheid op verschillende manieren wordt gedefinieerd. Kort samengevat zei Aristoteles: 'Wijsheid is de begeerte van mensen om te weten'.
Dit boekje gaat niet op de filosofische toer, maar richten zich op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het woord wijsheid komt meer dan tweehonderd keer voor in de Bijbel. Het woord filosofie komt daarin maar één keer voor: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Paulus waarschuwt in deze brief voor vermenging van de Bijbelse wijsheid met (wereldse) filosofie.
In de Bijbel worden verschillende woorden in verband gebracht met wijsheid, zoals: vermaning, inzicht, gerechtigheid, schranderheid, kennis, bedachtzaamheid. En de wijsheid staat tegenover de dwaasheid. Je bevindt je óf in de sfeer van de wijsheid, óf in de sfeer van de dwaasheid. In het Spreukenboek wordt hier veel over gesproken. In Spreuken komt het woord wijsheid meer dan 45 keer voor. De schrijver van dit boek is Salomo, de zoon van David. De wijsheid van Salomo was en is spreekwoordelijk.
Het verwerven van de (Bijbelse) wijsheid komt voort uit de afhankelijkheid van God. In Psalm 111:10 lezen we: "De vreze des HEEREN is het beginsel van wijsheid, allen die ernaar handelen, hebben een goed inzicht; Zijn lof houdt voor eeuwig stand" en in Spreuken 9:10 staat: "Het beginsel van wijsheid is de vreze des HEEREN en de kennis van de heiligen is inzicht". Wanneer we eerbiedig luisteren naar wat God zegt, wordt ons inzicht vermeerderd en groeien we in Zijn wijsheid!
Inhoudsopgave
Inleiding - Wijsheid in de mythologie
Hoofdstuk 1 - Wijsheid in de Bijbel
Salomo
Hoofdstuk 2 - De vreze des HEEREN
Rechtspreken in de 'vreze des HEEREN'
Afkeren van het kwaad
Vergeving en de vreze des HEEREN
De vreze des HEEREN in het boek Spreuken
Hoofdstuk 3 - Het belang van wijsheid
Wijsheid of dwaasheid
De wijsheid maakt gelukkig
Wijsheid is niet hetzelfde als intelligentie
Wijsheid en inzicht
Instructie van God
Hoofdstuk 4 - Personificatie van de wijsheid
Mens of adamiet
De Almachtige is de HEERE
Voordat de wereld er was
Lievelingskind
De Wijsheid is het Woord
Hoofdstuk 5 - Wijsheid in het Nieuwe Testament
De leiders van het volk
Gerechtigheid
Het woord van het kruis is dwaasheid en kracht van God
Gemeente: wonderlijke wijsheid
Filosofie versus wijsheid
Wat is wijsheid?
Appendix 1 - Gods vergeving: uniek en groots!
God van vergevingen
Oneindig vergeven
AUTEUR: PETER SLAGTER| 64 PAGINA’S | PAPERBACK
Zie voor meer info: www.everread.nl.