Lectori Salutem - Linksom of rechtsom

Lectori Salutem

Linksom of rechtsom

Rare titel voor een LS denkt u misschien. Ik kwam erop na een bericht vorige maand via de NOS: ‘Ruim 800 vooraanstaande christenen ondertekenen verklaring tegen 'extreem-rechts'. Deze christenen zijn predikanten, theologen, e.a. Voornamelijk uit ‘kerkelijke’ denominaties, maar ook wat bekenden uit evangelische kringen.

Met ‘extreemrechts’ wordt vooral bedoeld: PVV en FVD, zo blijkt in het bericht. Deze term (en ook bijvoorbeeld ‘radicaalrechts’) wordt vooral in de linkse politiek gebruikt voor politici en mensen die het niet eens zijn met het linkse gedachtengoed. Naar gebleken is komt rond 25% van de stemmers op de PVV uit christelijke kringen. Zij worden met deze verklaring feitelijk in de ‘foute’ hoek gezet. Toch bewegen in heel Europa kiezers steeds vaker naar rechts. Niet omdat zij de zgn. extreemrechtse ideologieën omarmen, maar vooral uit onvrede over het tot nog toe gevoerde beleid. Onlangs werd de FPÖ in Oostenrijk de grootste partij en in Duitsland rukt de AfD, ook door het (overwegend links georiënteerde) journaille gekwalificeerd als extreemrechts, op. Het bericht zegt verder: “Initiatiefnemer van de verklaring is Harmen Niemeijer-Scheffer. Hij is directeur van Micha Nederland, een netwerk van christelijke non-profitorganisaties. Niemeijer-Scheffer heeft met de verklaring een belangrijk doel: "We willen een duidelijke ondergrens stellen, het evangelie en extreemrechts gaan niet samen.”
Dat laatste komt vreemd over, want gaat het evangelie wel samen met (extreem) links dan? D.w.z. met het gedachtengoed van partijen als D66, SP, Denk en GroenLinks/PvdA ofzo? Kijk deze video over wat GroenLinks eigenlijk voor partij was en is.
Je hebt de neiging hier dus wat te vinden, maar toen ik aan het einde van het bericht las, dat de genoemde (christelijke) initiatiefnemer in Amersfoort voor GroenLinks in de gemeenteraad zit, dacht ik: oohkay, laat maar. Bovendien zijn wij als gelovigen burgers van de hemel (Fil. 3:20). Dat woord ‘burgers’ komt van het Griekse ‘politeuma’, waarvan ons woord politiek is afgeleid. Onze mening, visie, beoordeling, ook over politiek (d.i. denken over de inrichting en leiding van de samenleving), wordt dus vooral gevoed door het hemels burgerschap!

Subjectief
De termen links en rechts zijn overigens discutabel. Op de website Parlement.com is o.a. te lezen: “Als aanvulling op deze indeling worden de termen 'progressief' en 'conservatief' vaak gebruikt (…) De betekenis van deze termen verandert bovendien ook door de tijd. De betekenis van 'links' en 'rechts' was vóór 1945 bijvoorbeeld geheel anders dan nu. (…) Tot de Tweede Wereldoorlog betekende 'rechts' confessioneel en 'links' niet-confessioneel. Zowel de liberalen als sociaaldemocraten werden tot 'links' gerekend. Nederland kende sinds het einde van de 19e eeuw de zogenaamde 'rechtse' coalitie van katholieke en protestantse partijen.”
Ooit gebruikte een politica de slogan ‘Niet links, niet rechts, maar recht door zee’. Ja, daar zit wat in, want links en rechts zijn subjectieve termen, die al naar gelang de politieke kleur positief of negatief gebruikt (kunnen) worden. En je kunt er eenvoudig mensen mee stigmatiseren, hetgeen vandaag dus overvloedig gebeurt.  

Bijbel
In de Bijbel komen we de woorden ‘links’ en ‘rechts’ ook tegen, beide ongeveer even vaak (zo’n 28 keer). In het voorschrift van de koning van Israël bijvoorbeeld staat dat hij Gods geboden moet handhaven en niet naar links of rechts mag afwijken (Deut. 17:20). Van de (jonge) koning Josia staat geschreven: “Hij deed wat juist was in de ogen van de HEERE, en ging in de wegen van zijn vader David en week niet af naar rechts of naar links” (2 Kron. 34:2).
De wijze koning Salomo geeft in het Spreukenboek een duidelijk advies: “Wijk niet af naar rechts of naar links, keer je voet af van het kwade!” (Spr. 4:27).
Van richter Ehud staat vermeld dat hij links, was, d.w.z. linkshandig (Richt. 3). Letterlijk staat er echter dat hij een slappe of afgesneden rechterhand had! Als je niet in staat bent iets met je rechterhand te doen, dan zul je het met je linkerhand moeten doen. Al met al duidt het op zwakheid. Gelukkig voor Ehud kwam hij uit de stam Benjamin en dat betekent: Zoon van de rechterhand. De rechterhand duidt op een voorrangspositie en/of kracht (zie Exod. 15:6).
Het beste is dus om maar gewoon recht door zee te gaan, maar als je toch per se een keuze wilt maken, luister dan naar de Prediker: “Het hart van een wijze is tot zijn rechterhand, maar het hart van een dwaas is tot zijn linkerhand” (10:2). 

Linksom of rechtsom, de gelovige richt zich vooral op en laat zich leiden door God en Zijn Woord. Dat Woord is de waarheid, niet afhankelijk van de tijdgeest en het gedoe van mensen; het brengt ons een blijde boodschap, wijst ons de weg in een turbulente wereld en geeft ons perspectief op een gouden toekomst!


“Met uw eigen oren zult u een woord van achter u horen:
Dit is de weg, bewandel die. Dit voor het geval u
naar rechts of naar links zou gaan”
(Jes. 30:21)

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (119).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'