Tot Slot - Beijver u

Tot Slot

Beijver u

Deze keer onderzoeken we het Griekse woord speudoo en diverse afgeleiden hiervan (zie blauwe tekst). Een woord met veel facetten, wat ons aanspoort om ons leven ten dienste van de Heere te stellen.

Indringend
In Kapernaüm was een hoofdman over honderd gestationeerd, een Romein. Hij had een zeer gewaardeerde slaaf, die ziek was. Deze centurion zond de oudsten van de Joden naar de Heere Jezus met het verzoek om de slaaf te genezen: "Toen die bij Jezus gekomen waren, smeekten zij Hem indringend en zeiden: Hij is het waard dat U dat voor hem doet" (Luk. 7:4).
Vanwege zijn liefde voor het volk en de bouw van de synagoge verzochten ze de Heere Jezus indringend om hem te helpen.

Haasten
Een andere betekenis is haasten. "In die dagen stond Maria op en reisde haastig naar het bergland, naar een stad van Juda" (Luk. 1:39).

Inzet
De genadeboodschap van Paulus zou aanleiding kunnen geven tot gemakzucht, want ‘het is alles uit genade, niet uit werken’ wordt wel eens geredeneerd. In Romeinen 12 spreekt Paulus over de toewijding aan de Heere, de onderlinge liefde van gelovigen en de praktische levenshouding, ook ten opzichte van elkaar: "Wees niet traag wat uw inzet betreft. Wees vurig van geest. Dien de Heere" (Rom. 12:11).
Het is een aansporing om ijverig te zijn en niet traag. Traag heeft te maken met futloos, laks, passief of lauw zijn. Paulus zegt: dat past niet bij de gelovige, maar dien de Heere!
Inzet geldt ook voor leidinggevenden: “… wie leiding geeft, met inzet …” (Rom. 12:8).

Voorbeeld
Paulus laat door zijn leven een voorbeeld van zeer grote inzet en toewijding zien, niet alleen in woorden maar ook met daden. Ook Paulus’ medewerkers gaven het goede voorbeeld en hij dankt de Heere hiervoor: "Maar God zij dank, Die dezelfde inzet voor u in het hart van Titus gegeven heeft. Hij heeft immers mijn aansporing ontvangen, maar is ook uit eigen beweging vol ijver naar u toe gereisd" (2 Kor. 8:16-17). Wat een vreugde geeft het als gelovigen vol inzet de weg met de Heere gaan.

Verlangen en beijveren
"U, die de komst van de dag van God verwacht en daarnaar verlangt, de dag waarop de hemelen, door vuur aangestoken, zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten. Maar wij verwachten, overeenkomstig Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont. Daarom, geliefden, terwijl u deze dingen verwacht, beijver u om onbevlekt en smetteloos door Hem bevonden te worden in vrede" (2 Petr. 3:12-14).
Petrus schrijft aan de vreemdelingen, zijn Joodse broeders, in de diaspora en beschrijft de tijd van moeite voorafgaand aan de komst van Christus. Het verlangen is dat de komst van de dag van God snel zal plaatsvinden. De gelovige van die tijd moet zich wel volhardend inzetten om onbevlekt en onberispelijk te leven. De inhoud van de oproep tot ijver verschilt al naar gelang de tijd waarin een gelovige leeft.

Elkaar ontmoeten
"Maar nu wij, broeders, voor een korte tijd van u gescheiden waren – wat betreft het gezicht, niet wat betreft het hart – hebben wij ons des te meer beijverd om uw gezicht te zien, met grote begeerte" (1 Thess. 2:17). Paulus had een groot verlangen zijn broeders te zien van aangezicht tot aangezicht.
Hij zond Epafroditus, die de dood nabij was geweest, des te sneller naar de Filippenzen, opdat zij zich weer konden verblijden als zijn hem zagen (Fil. 2:28).
In zijn twee laatste brieven roept Paulus zijn medewerkers op om zich te beijveren om (spoedig) naar hem te komen (2 Tim. 4:9, 21; Tit. 3:12). Hij is in gevangenschap, zijn loop is bijna ten einde gekomen, het is zaak om taken over te dragen en het zal ook een bemoediging en blijdschap geweest zijn toen hij zijn meest trouwe medewerkers voor de laatste keer ontmoette.
Het woord beijveren in bovenstaande teksten is een werkwoord en betekent: doe je uiterste best.
Hierin ligt voor ons ook een les. Zet je in om elkaar te ontmoeten en zo elkaar te kunnen bemoedigen en samen blij te zijn met datgene wat we hebben ontvangen.

Welbeproefd
"Beijver u om uzelf welbeproefd voor God te stellen, als een arbeider die zich niet hoeft te schamen en die het Woord van de waarheid recht snijdt" (2 Tim. 2:15). Deze bekende tekst mogen we in gedachten houden van dag tot dag. Een gelovige is welbeproefd als hij de verschillende tijden en roepingen in Gods Woord onderscheidt - “Opdat gij beproeft de dingen, die verschillen …” (Fil. 1:10 SV) .
De boodschap voor deze tijd is dat gelovigen behoren tot het Lichaam van Christus met een bovenhemelse roeping. Het is onze taak om ons uiterste best te doen deze boodschap tot ons te nemen, deze ijverig te onderzoeken en daarna ook uit te dragen, vaak met strijd als gevolg, maar de beloning is groot!

"Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot een einde gebracht. Ik heb het geloof behouden. Verder is voor mij weggelegd de krans van de rechtvaardigheid die de Heere, de rechtvaardige Rechter, mij op die dag geven zal" (2 Tim. 4:7-8a).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'