Geweld en sterfgevallen
In 2024 werden 4.476 christenen gedood om geloof gerelateerde redenen. Nigeria blijft het dodelijkste land, met 3.100 doden in 2024 (bijna 70% van het wereldtotaal). Daarnaast werden 4.744 christenen zonder proces vastgehouden, gearresteerd, veroordeeld of gevangengezet, met opvallende cijfers in India (1.629 detenties zonder proces, 547 gevangenisstraffen).
Aanvallen op kerken en gemeenschappen
In 2024 werden wereldwijd 14.766 kerken en christelijke eigendommen aangevallen, een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren (bijna een verviervoudiging sinds 2021). In China alleen al werden 10.000 kerken gesloten of vernietigd.
Verplaatsing van christenen is ook toegenomen: in 2024 werden 209.771 christenen gedwongen hun huizen te verlaten, waarvan bijna de helft uit Nigeria komt. In Algerije zijn sinds 2024 alle protestantse kerken gesloten, waardoor gelovigen ondergronds moeten opereren.
Specifieke vormen van vervolging
Vrouwen en meisjes worden vaak slachtoffer van gedwongen huwelijken (717 gevallen in 2024) en seksueel geweld (meer dan 2.000 gerapporteerde verkrachtingen), vooral in islamitische landen, als middel om families te schande te maken of tot bekering te dwingen.
Beperkte media-aandacht
Het is opvallend dat in de reguliere media weinig over dit thema wordt bericht. Een voorbeeld: de aanslag op 36 christelijke dorpen in Nigeria (december 2023, 200 doden) kreeg weinig internationale aandacht vergeleken met gelijktijdige gebeurtenissen elders.
In Westerse landen, waar het christendom historisch dominant is, wordt vervolging van christenen elders dikwijls niet gezien als een urgente minderhedenkwestie. Dit contrasteert met de aandacht voor vervolgde Joden, moslims (bijv. Oeigoeren) of andere minderheden, die als kwetsbaarder worden beschouwd. Een rapport van Aid to the Church in Need (oktober 2024) merkte op dat “de vervolging in verschillende regio’s ongekende niveaus bereikt,” maar dit haalde zelden de voorpagina’s.
Reacties op X
Naar aanleiding van de World Watch List schreef journalist Wierd Duk er een artikel over in De Telegraaf en plaatste op X (voorheen Twitter) dit bericht: “Wereldwijd 365 miljoen christenen vervolgd: waar blijft de aandacht?” De reacties onder deze tweet zijn veelzeggend over hoe sommige mensen daarover denken:
- “De paus is drukker met actievoeren ten faveure van de islamistische haat naar christenen toe.”
- “Vervang het woord christenen door moslims en we zijn verzekerd van alle aandacht.
- “In het Westen zijn te veel mensen die haten waaruit ze zijn voortgekomen, dus alles wat Christelijk is, haten ze.”
- “Misschien moeten christenen zich ook agressiever opstellen bij de verdediging van hun geloof. Bij moslims werkt dat blijkbaar, dan luisteren de media uit angst.”
- “Vervolgingen is veel te licht uitgedrukt, een genocide is het. Zeker ook in de islamitische wereld waar bijna geen christenen meer wonen en alle christenen zijn uitgemoord, verdreven of verplicht bekeerd.”
- “Dat past natuurlijk niet in het algemene narratief… De moslim is slachtoffer, niet de christenen …”
- “Christelijke partijen nemen het liever op voor islamieten. Dat is nu in.”
- “In Nederland praten we alleen maar over Islamofobie en moslimhaat... De tegenhangers - christenfobie en christenhaat - bestaan niet eens.”
Een enkeling wijst op de Bijbel:
- “Mattheus 24:9 Alsdan zullen zij u overleveren in verdrukking, en zullen u doden, en gij zult gehaat worden van alle volken, om Mijns Naams wil.”
- “Zalig zijt gij, als u de mensen smaden, en vervolgen, en liegende alle kwaad tegen u spreken, om Mijnentwil. Verblijdt en verheugt u; want uw loon is groot in de hemelen; want alzo hebben zij vervolgd de profeten, die voor u geweest zijn... Mattheüs 5:11”
Hoe dan ook, de feiten tonen een alarmerende toename van christenvervolging, met name in Afrika en Azië, gedreven door extremisme, autoritaire regimes en sociale uitsluiting. Toch blijft de media-aandacht beperkt door concurrerende prioriteiten, politieke gevoeligheden, en een Westerse focus die christendom minder urgent acht als slachtofferreligie. Organisaties zoals Open Doors en Aid to the Church in Need proberen dit gat te vullen, maar zonder bredere journalistieke en publieke interesse blijft het een onderbelicht probleem.
Bronnen: OpenDoors.nl; Persecution.org; X; Acnuk.org