Tot Slot - Verloochenen

Tot Slot

Verloochenen

Dit is een woord dat niet meer zo vaak voorkomt in ons hedendaags taalgebruik. De Bijbelse betekenis van verloochenen bepaalt ons bij de ernst van dit woord. Het Griekse woord voor verloochenen, arneomai, wordt ook wel vertaald met: ontkennen of weigeren.

Ontkennen
Verloochenen is ontkennen: "En Jezus zei: Wie is het die Mij heeft aangeraakt? Toen zij het allen ontkenden, zeiden Petrus en die bij hem waren: Meester, de menigte duwt tegen U aan en verdringt U, en U zegt: Wie is het die Mij aangeraakt heeft?" (Luk. 8:45). Je zegt in feite nee op een vraag die gesteld wordt.

Weigeren
Verloochenen kan ook een positieve uitwerking hebben: "Door het geloof heeft Mozes, toen hij groot geworden was, geweigerd een zoon van de dochter van de farao genoemd te worden. Hij koos ervoor liever met het volk van God slecht behandeld te worden dan voor een ogenblik het genot van de zonde te hebben" (Hebr. 11:24-25).
De reden voor het weigeren staat in het volgende vers "Hij beschouwde de smaad van Christus als grotere rijkdom dan de schatten in Egypte, want hij had het loon voor ogen" (Hebr. 11:26).
Smaad en lijden is vaak het deel van de gelovige, maar iedere gelovige, in welke tijd van Gods plan hij ook leeft, kan een beloning ontvangen als hij aan zijn roeping gehoor geeft.

Verloochenen in de Evangeliën
"Maar wie Mij verloochenen zal voor de mensen, die zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader, Die in de hemelen is" (Matt. 10:33).
In de Evangeliën is de rode draad: het koninkrijk (der hemelen / van God) staat op aanbreken. Alleen al in Mattheüs komt het woord Koninkrijk 50 keer voor en in totaal 107 keer.
In Mattheüs 10 gaat het over de uitzending van de 12 discipelen. Predik dan: “Het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen” (Matt. 10:7b). Door het ongeloof van het volk is de komst van het Koninkrijk uitgesteld.
In de toekomst zullen er weer discipelen uitgaan met dezelfde boodschap van bekering, gepaard gaande met wonderen. De keerzijde is dat zij uitermate verdrukt zullen worden, gehaat omwille van Zijn naam, ja zelfs gedood worden om hun getuigenis. De belofte is dat ze niet bevreesd hoeven te zijn, de Heere geeft de woorden in hun mond (vs. 19) en al hun hoofdharen zijn geteld (vs. 30). Het gaat om het vertrouwen op de beloften van de Heere en "... wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden" (Matt. 10:22b). Het ontkennen van de Heere voor de mensen heeft dus een immense consequentie.

Petrus 
Voorafgaand aan de kruisiging voorzegt de Heere dat allen aanstoot aan Hem zouden nemen (Matt. 26:31). "Maar Petrus antwoordde Hem en zei: Al zouden zij ook allen aanstoot aan U nemen, ik zal nooit aanstoot aan U nemen. Jezus zei tegen hem: Voorwaar, Ik zeg u dat u in deze nacht, voordat de haan gekraaid zal hebben, Mij driemaal zult verloochenen" (Matt. 26:33-34).
Petrus meende het oprecht, maar overschatte zichzelf. Hij ging in tegen het woord van de Heere Jezus en dacht beter te zijn dan de andere discipelen. Uiteindelijk huilde hij bitter (Matt. 26:75).
Het mag ons leren niet in eigen kracht te gaan en laten we niet te snel zeggen, dat we dat niet doen! De Heere kent de gelovige, maar laat in dit geval niet onbesproken wat er gebeurd is. In Johannes 21 lezen we dat de Heere driemaal aan Petrus vraagt of hij Hem liefheeft. Petrus, haantje de voorste, is bedroefd, maar in de leerschool van het geloof helpt het hem verder. Er wacht hem een taak, hij mag de schapen van Israël weiden, d.w.z. voeden, zoals te lezen is in de Handelingen en in zijn brieven.

Regeren
"Dit is een betrouwbaar woord. Want als wij met Hem gestorven zijn, zullen wij ook met Hem leven. Als wij volharden, zullen wij ook met Hem regeren. Als wij Hem verloochenen, zal Hij ons ook verloochenen. Als wij ontrouw zijn, blijft Hij getrouw. Hij kan Zichzelf niet verloochenen" (2 Tim. 2:11-12).
Ons sterven met Hem is voor ons het ontvangen van het leven, dat is genade. Dat feit ligt vast, wat een rustgevende heerlijke zekerheid! Maar er is méér. Het volharden betekent: trouw zijn aan de boodschap met betrekking tot het Lichaam van Christus, dat is waardig wandelen in onze roeping. Na de goede strijd gestreden te hebben in volharding, mogen we regeren met Hem. Als de goede strijd niet is gestreden, hebben we Hem verloochend en zal Hij ons ontkennen en verliezen we de prijs.

Laten we elkaar aansporen om ons uit te strekken naar de prijs.

"Maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus" (Fil. 3:14).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Van kruis naar kroon

Bij de woorden 'kruis' en 'kroon' denken we al gauw aan de tweeledige komst van de Heere Jezus Christus. Hij kwam om als Dienstknecht van de Heere te lijden en zal komen om als Koning te heersen.
In het Nieuwe Testament wordt het Griekse woord stefanos vertaald met krans, kroon en de naam Stefanus. De eerste vier teksten waar het voorkomt, hebben elk te maken met de doornenkroon en dus het lijden van onze Heiland. Zo bezien had de titel van dit boekje ook kunnen luiden: van kroon naar kroon. De laatste tekst met stefanos gaat over de gouden kroon die de Heere Jezus eenmaal zal dragen. Ook voor de gelovigen zijn er kronen: de kroon van het leven, de kroon van heerlijkheid en de kroon van de rechtvaardigheid.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Van kruis naar kroon'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'