Eeuwige zekerheid

Eeuwige zekerheid

Eeuwig leven is een kwestie van geloof en niet van werken. Men kan voor eeuwig behouden worden op grond van hetgeen God zegt dat we mogen geloven. De inhoud van het geloof van de ene bedeling kan veranderen t.o.v. de andere, maar het principe blijft gelijk.

Bijvoorbeeld:

  1. Noach moest gespaard worden voor Gods toorn.
  2. God vertelde Noach wat hij moest doen om hieraan te ontkomen.
  3. Doordat Noach geloofde wat God zei, ging hij de ark bouwen.

Hoe is dit nu vandaag?

  1. Men moet gered worden voor de komende toorn.
  2. God zegt wat we moeten doen om hieraan te ontkomen.
  3. Doordat we geloven wat God zegt, gaan we het genade-evangelie geloven.

Vrij van zonde

De vraag die dikwijls rijst is: als men eenmaal behouden is, geldt dit dan voor altijd?
Het antwoord ligt besloten in het werk dat Christus aan het kruis volbracht.
We lezen in 2 Korintiërs 5:17-19 het volgende:

“Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping: het oude is voorbij gegaan, zie, het nieuwe is gekomen. En dit alles is uit God, die door Christus ons met Zich verzoend heeft en ons de bediening der verzoening gegeven heeft, welke immers hierin bestaat, dat God in Christus de wereld met Zichzelf verzoenende was, door hun hun overtredingen niet toe te rekenen, en dat Hij ons het woord der verzoening heeft toevertrouwd.”

Toen Christus tweeduizend jaar geleden stierf, waren al onze zonden nog toekomst. Hij betaalde voor alle zonden, voor alle mensen, voor altijd. Wij worden behouden door te geloven in het evangelie: Christus stierf voor onze zonden, werd begraven en stond ten derde dage op. We hoeven niet langer met de last van onze zonde rond te lopen. Christus heeft ons bevrijd van de overheersing van de zonde, zodat we kunnen doen, wat we nooit eerder konden: Hem dienen!

Gods belofte

God houdt Zich aan Zijn beloften. Eeuwig leven is leven dat eeuwig duurt. Dit is een belofte van God, zoals geschreven staat: “… in de hoop des eeuwigen levens, dat God, die niet liegt, vóór eeuwige tijden beloofd heeft.” (Titus 1:2) Merk op dat God reeds eeuwig leven beloofde voor het begin van de wereld! Toen al had Hij u en mij in gedachten. God zorgde ervoor dat wij genade kunnen ontvangen. Wij waren uit onszelf onaanvaardbaar, maar in Christus zijn we begenadigd, dankzij Golgotha: “tot lof van de heerlijkheid zijner genade, waarmede Hij ons begenadigd heeft in de Geliefde.” (Efe. 1:6) Als God naar ons kijkt, ziet Hij Zijn Zoon!
Wij zijn niet behouden op grond van goede werken, of door ons streven niet meer te zondigen. Paulus zegt: “Degene echter, die niet werkt, maar zijn geloof vestigt op Hem, die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid.” (Rom. 4:5) En: “door genade zijt gij behouden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is een gave van God; niet uit werken, opdat niemand roeme.” (Efe .2:8 en 9, zie ook 2 Tim. 1:9 en Tit. 3:5)

Onze positie

Wij zijn dus niet in staat om onszelf te redden. God zorgde voor een betere manier. Hij heeft Zichzelf voor ons gegeven. De verzegeling met de Heilige Geest is de garantie van God voor onze verlossing in Christus. “In Hem zijt gij, toen gij gelovig werdt, ook verzegeld met de Heilige Geest der belofte.” (Efe .1:13; zie ook Efe. 4:30 en 2 Kor. 1:20-22)

Vanuit Gods standpunt zijn we reeds in de hemel. “En heeft ons mede opgewekt en ons mede een plaats gegeven in de hemelse gewesten, in Christus Jezus.” (Efe. 2:6) Onze positie met Christus in heerlijkheid is een geschenk van zijn wonderbare liefde. “Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, gezeten aan de rechterhand Gods. Bedenkt de dingen, die boven zijn, niet die op de aarde zijn. Want gij zijt gestorven en uw leven is verborgen met Christus in God. Wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, zult ook gij met Hem verschijnen in heerlijkheid." (Kol. 3:1-4)

Geroepen

Een ander punt is, dat wij zijn naar Zijn voornemen geroepen zijn. “Wij weten nu, dat God alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn. Want die Hij tevoren gekend heeft, heeft Hij ook tevoren bestemd tot gelijkvormigheid aan het beeld zijns Zoons, opdat Hij de eerstgeborene zou zijn onder vele broederen; en die Hij tevoren bestemd heeft, dezen heeft Hij ook geroepen; en die Hij geroepen heeft, dezen heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij gerechtvaardigd heeft, dezen heeft Hij ook verheerlijkt.” (Rom. 8:28-31) Dit wil zeggen, dat Hij de gemeente, het lichaam van Christus formeert. De roep van het evangelie klinkt. Degenen die erop ingaan, zijn de geroepenen, de gerechtvaardigden en verheerlijkte heiligen Gods voor eeuwig.

Conclusie

Is er eeuwige zekerheid? Ja! Omdat wij zulke fijne, goede en moedige mensen zijn? Nee! Alleen vanwege de complete voorziening van God voor ons in Christus.

“Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen? Als God vóór ons is, wie zal tegen ons zijn? Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken?” (Rom. 8:31, 32)

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'