Essentieel is in dit geval de rol die de uitgeverij van een schrijver speelt. Hoeveel budget is er beschikbaar om een site te maken, of veelal te laten maken voor de promotie van de boeken van een bepaalde auteur?
Ik kan me voorstellen dat de Mulisch-site van uitgeverij De Bezige Bij niet alleen het imago van Mulisch zelf maar ook het imago van de uitgeverij een positieve impuls geeft. En het is natuurlijk tevens een eerbetoon voor deze bestsellerauteur, wat soms ook geldt voor boekenadvertenties in kranten. Die worden, zo merkte een uitgever eens lachend op, vooral geplaatst om de immer klagende schrijver een hart onder de riem te steken!
Voor een eigen auteurssite is dus geld nodig, bij grotere sites zelfs een aanzienlijk bedrag, en niet te vergeten: tijd. Want hoe je het ook wendt of keert, het succes van elke site hangt af van de aangeboden online informatie. Liefst veel en liefst zo actueel mogelijk. Bijhouden van een professionele website kost al gauw een halve dag per week.
Waar tijd en geld ontbreken, kom je terecht bij de zogeheten “homepages”, thuispagina’s van schrijvers die graag hun boekenoverzicht en persoonlijke gegevens op internet zetten, maar dan niet in de luxueuzere context van een complete website. Hieronder worden een aantal van deze homepages besproken.
Lode Bisschop
Op de homepage van de inmiddels 81-jarige dichter Lode Bisschop geeft ND-criticus Hans Werkman een beknopt overzicht van Bisschops werk. De tekst bevat voorbeelden van gedichten van Lode Bisschop. Tevens staat er op deze homepage een link naar de gesproken versie van het gedicht ‘Pasen’, die verstuurd kan worden als e-card.
Lenze L. Bouwers
Onlangs verscheen de bundel Groeiringen van Lenze L. Bouwers. Op zijn homepage op Chroom.net kun je onder andere lezen dat Bouwers tot 1992 werkte als leraar Nederlands en daarna fulltime schrijver werd. Naast gedichtenbundels schreef hij ook verschillende kinderboeken, waarover meer te vinden is op de site www.leesplein.nl. Tot slot bevat Bouwers’ homepage informatie over de manier waarop je rechtstreeks bij de auteur boeken kunt bestellen. Een eigen verkoopkanaal via internet: iets wat voorheen beperkt was tot boekentafels bij lezingen en een incidentele advertentie in de regionale pers.
Jan Coghe
Jan Coghe (1964) uit Leuven heeft zijn homepage gewijd aan poëzie en religie. Naast informatie over Coghe zelf kun je op deze kleine site dingen vinden over Coghe’s bundels, waaronder Woorden die troosten (1992), Een leven lang liefde (1994) en De doden leven (gedachten, gedichten en gebeden rond de dood; 2000). Een helder en recht-toe-recht-aan concept, alleen de vormgeving en navigatie kan beter.
http://members.lycos.nl/jancoghe
Bert de Jong
Op zijn persoonlijke pagina Weerwater doet voormalig Trouw-journalist Bert de Jong verslag van wat hij in zijn leven meemaakt. Eigenlijk is dit dus een voortzetting van zijn columns die gebundeld zijn in boekjes als Diep in ’t stof gebogen, Nou pa, veel geluk met je geloof en Ik ben toch ongelovig? De Jong benut internet om zijn persoonlijke visie op het leven kenbaar te maken. En dat is natuurlijk een van de grote charmes die de huidige digitale wereld biedt: zonder tussenkomst van een uitgever commentaar geven op allerlei gebeurtenissen, voor een ieder die daarin interesse heeft, los van abonnementen en afgebakende lezersgroepen.
http://home.hetnet.nl/~weerwater
René van Loenen
René van Loenen publiceerde sinds 1984 drie bundels met gedichten, gebeden en liederen. Op zijn homepage vind u een beknopte levensbeschrijving van deze christelijke dichter, adresgegevens en een korte motivatie voor het schrijven van “wereldvreemde poëzie”, zoals hij dat zelf enigszins ironisch noemt. Als voorbeeld staat op deze pagina het gedicht ‘Stille zaterdag’ uit Van Loenens meest recente bundel De steen voorbij (1998).
Theo Peppink
Op Peppinks homepage een korte biografie, waarin onder andere te lezen valt dat Th. Peppink zijn brood verdient als docent theologie, ethiek en godsdienstwetenschap aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten ‘Constantijn Huygens’ te Kampen. Na deze levensbeschrijving volgt een bijbelmeditatie naar aanleiding van Genesis 1:26a, reacties in de pers, een handvol gedichten en uiteraard een overzicht van gepubliceerd werk. Dat laatste bestaat uit meer dan twintig boeken, in verschillende genres: kinderboeken, jeugddetectives, een roman, bijbelstudies, dichtbundels en essays over geloof en kunst. Een aantal boeken verscheen onder het pseudoniem Thomas Pinkhoff.
http://members.tripod.lycos.nl/peppink
Bert van Weenen is webmaster van www.chroon.net