Vereniging Philadelphia - Een goed verstaander

Vereniging Philadelphia - Een goed verstaander

De Europese Unie heeft 2003 uitgeroepen tot een Jaar van aandacht voor mensen met een handicap. Het is vaak erg moeilijk te begrijpen wat deze mensen denken, voelen of willen. Toch is het erg belangrijk dat er naar hen geluisterd wordt: “Alleen zó kan goede zorg geboden worden”, meent Philadelphia, een vereniging die al jaren luistert en inmiddels aan een half woord genoeg heeft.

“Mensen met een verstandelijke handicap zijn in de eerste plaats mens.”, zegt Robert Quast, voorlichter bij Vereniging Philadelphia. “Het zijn mensen die recht hebben op een leven van kwaliteit: de mogelijkheid om je eigen talenten te ontplooien, om je te ontwikkelen en zo een goed bestaan te leiden. Iedereen heeft kansen en talenten en maakt zelf zijn eigen keuzen, gehandicapt of niet.” Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak moeilijker te ‘verstaan’. Zij krijgen dan etiketten opgedrukt als ‘hulpeloos, zonder ambitie en mogelijkheden’ waarna zij omarmt en doodgeknuffeld worden. Mogelijke initiatieven worden dan in de kiem gesmoord. “Dat is niet goed!”, zegt Quast. “Door in te vullen dat deze mensen dingen niet kunnen, druk je ze in een hoek en maak je ze passiever dan ze zijn. De kans om te bewijzen dat ze leven en mogelijkheden in zich hebben wordt hen ontnomen. Ze worden dubbel beperkt, want datgene waar ze nog wel toe in staat zijn kunnen ze dan ook niet meer. Er wordt niet echt naar hen geluisterd… Je hoeft je hierbij maar één ding af te vragen: Zou jij het zó willen?”

Philadelphia

Vereniging Philadelphia maakt mensen dus bewust van de situaties waarin verstandelijk gehandicapten zich bevinden. Ook wordt aandacht geschonken aan ouders, familie en vrienden van mensen met een handicap. “Wij zijn net een consumentenbond”, zegt Quast. “Ouders, maar ook kerkelijke en maatschappelijke instellingen, hebben verschillende visies op de zorg voor gehandicapten, ook vanuit geloofsbeleving. Philadelphia laat hierin de keuze vrij en wil als belangenbehartiger en ontmoetingsplaats fungeren. Een plek waar mensen vanuit onderlinge betrokkenheid ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren. Zó geeft Philadelphia mensen ruimte en kan zij een levende organisatie zijn die zich, vanuit een christelijke inspiratie, inzet om mensen met een handicap tot hun recht te laten komen.” In deze dienstverlenende houding naar mensen met een handicap wordt duidelijk wat Philadelphia betekent: ‘naastenliefde’.

AMEN 48 - Rolstoel

Diensten en producten

Philadelphia biedt een uitgebreid pakket van diensten en producten aan haar leden: van ontmoetingsbijeenkomsten en informatieavonden tot persoonlijk advies, cursussen en belangenbehartiging.
Sommige activiteiten richten zich op speciale ledengroepen, bijvoorbeeld ouders van kinderen met een meervoudige handicap, het netwerk autisme of ouders die zelf een geschikte woonplek voor hun kind willen realiseren. Ook kan elk lid met zijn persoonlijke vragen terecht bij de Philadelphia AdviesLijn.
Speciale aandacht schenkt Philadelphia aan het omgaan met levens- en geloofsvragen van mensen met een verstandelijke handicap. Vanuit dat perspectief is er ook speciale aandacht voor geloof- en levensvragen in de zorgverlening en de plaats van mensen met een verstandelijke handicap binnen de kerkelijke gemeente.

Netwerken

Een belangrijk actueel aandachtspunt voor Philadelphia zijn contacten en relaties: netwerken. Mensen met een verstandelijke handicap beschikken soms over een netwerk dat erg beperkt is. “Dat is niet alleen saai, het is ook riskant”, zegt Quast. “Eenzaamheid ligt op de loer. Daarbij worden deze mensen, als ze besluiten zich zelfstandig te vestigen in de samenleving, eerder meer dan minder afhankelijk van hun begeleiders. Het kan natuurlijk best dat iemand bewust kiest voor een beperkt netwerk, maar meestal is dat niet het geval.” Toch lijkt het min of meer vanzelfsprekend dat het netwerk van mensen met een verstandelijke handicap veel kleiner is dan van mensen zonder handicap. “We realiseren ons vaak onvoldoende dat er veel mogelijkheden zijn om mensen met een handicap te stimuleren en hen te helpen een sociaal netwerk te bouwen. Zo'n netwerk kan een brugfunctie naar de samenleving vervullen, zodat het bestaan van mensen veelzijdiger, onafhankelijker en kleurrijker wordt. Dit is de uitdaging waar we samen de komende jaren voor staan!”, aldus Quast.

“Philadelphia zal zich in de toekomst blijven inzetten voor goede zorg en begeleiding voor mensen met een verstandelijke handicap. Verbetering van en het streven naar een zo volwaardig mogelijk leven staat centraal. Philadelphia luistert en geeft gehoor aan wie gehoord wil worden.”

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'