Want daar begint het toch mee, met het lezen van de Bijbel. En dat kan tegenwoordig in veel variaties als het gaat om vertalingen en/of weergaven. In die zin is Gods Woord ruim voorhanden. Toch blijkt uit onderzoek, dat bijbelkennis steeds schaarser wordt. Echte, gedegen bijbelkennis, welteverstaan.
In een artikel in het Nederlands Dagblad van 11 februari j.l. was Age Romkes aan het woord, theoloog en docent aan de Christelijke Hogeschool te Ede. Ik citeer: "Veel bijbelkennis is tweedehands, overgenomen van wat in de kerk, op catechisatie of in boeken is gezegd. Meer zelf ontdekken in de Bijbel, en daarover samen met elkaar praten, daarop zou kringwerk in de gemeente gericht moeten zijn.'' Volgens Romkes neemt de bijbelkennis af. "Hoe ik dat zo zeker weet? Ik geef al twintig jaar les in verschillende bijbelvakken. Tegenwoordig kan ik niet meer als bekend veronderstellen wat twintig jaar geleden iedereen wél wist. Ik merk dat er weinig besef meer is van de samenhang van de bijbelboeken en van de gang van de heilsgeschiedenis. Ook is er niet veel zicht meer op hoe je de Bijbel kunt lezen en wat je daarvan kunt verwachten." (einde citaat)
Helaas kunnen we deze woorden alleen maar beamen. Hoe populair de Bijbel ook moge zijn, met de kennis van ervan is het, in het algemeen gesproken, droevig gesteld. Steeds meer wordt de Bijbel gebruikt als een stichtelijk boek, waaruit bij gelegenheid vrijelijk geciteerd kan worden, zoals het uikomt. Veel van wat vroeger bijbelstudie heette is tegenwoordig bijbelbespreking. In de kring wordt een bijbelgedeelte behandeld, d.w.z. de aanwezigen geven aan elkaar door wat het betreffende woord c.q. gedeelte hen persoonlijk te zeggen heeft, enzovoort. Op zich kan dit goed en opbouwend zijn, maar het is geen bijbelstudie!
En studie, onderzoek van de Bijbel is een voorwaarde om tot echte kennis van Gods Woord te komen:
- Ontdekken wat God bedoeld heeft te zeggen. Er zijn vandaag goede mogelijkheden -ook voor de 'gewone man'- om de oorspronkelijke teksten te benaderen. Het ISA-bijbelprogramma (zie artikel op pag. 30) kunnen we van harte aanbevelen!
- Ontdekken wat de samenhang van de bijbelboeken is en in welk verband een tekst(gedeelte) voor komt.
- Ontdekken hoe God Zich in Zijn Woord openbaart met de woorden die Hijzelf heeft uitgekozen en laten optekenen door geinspireerde dienaren.
- Ontdekken hoe Gods heilsplan in de Bijbel wordt ontvouwd en dan gaan zien hoe God door de tijden heen op verschillende manieren werkt met mensen en volkeren.
- Ontdekken in welke fase van Zijn wonderlijke plan wij vandaag leven en wat Zijn doel is in deze tijd.
Kortom, voortdurend bezig zijn met Gods Woord, lezen, onderzoeken, bestuderen, overdenken, met behulp van (meerdere) vertalingen en liefst nog met de originele (grond)tekst: wat staat er nu precies?
Belangrijk? Zeer zeker, gebrek aan kennis richt een volk te gronde (vgl. Hos. 4:6). Het Woord van God is ons enige houvast temidden van alle verwarring en misleiding.
Wie de Bijbel grondig onderzoekt ontvangt Gods Woord uit de eerste hand (met een hoofdletter!), en met minder kunnen we niet toe. Wie dat serieus neemt zal hetzelfde beleven als de psalmist van weleer: "Ik verblijd mij over Uw Woord als iemand die rijke buit vindt" (Ps. 119:162).
Ook de artikelen in deze AMEN vormen een (bescheiden) poging om het licht van Gods Woord te verspreiden.
Veel zegen bij het lezen en... bestuderen ervan!