Bijbel
Het ontvangen van wijsheid begint met de afhankelijkheid aan de Here God – de ‘vreze des HEREN’. Eén van de kenmerken daarvan is eerbied en ontzag voor Gods Woord. De Bijbel lezen, niet alleen maar als een stichtelijk boek, maar vooral ook als de openbaring van God en Zijn plan.
Paulus zegt, dat wij hervormd moeten worden door de vernieuwing van ons denken en dat kan alleen maar door de informatie die wij van God ontvangen in Zijn Woord. Zo leren wij Zijn wil kennen en Zijn gedachten, zo worden we wijs. De Schriften kunnen ons wijs maken tot zaligheid en rusten ‘de mens Gods’ toe tot alle goed werk (vgl. 2 Tim. 3:14-17).
Kiezen
Mozes maakte destijds in zijn leven een radicale keuze. Hij verkoos de smaadheid van Christus boven de rijkdom van Egypte. Dat was een wijs besluit en had natuurlijk alles te maken met het Woord dat God tot Hem gesproken had. Immers het was ‘door het geloof’, dat hij deze beslissing nam. De ware wijsheid leer je niet op school, of op de universiteit. Goddelijke wijsheid ontvang je door de omgang met God en onderricht in Zijn Woord. Laten wij ons daarom richten op de wijsheid van God en ons daarmee voeden. Niet alleen om Hem beter te leren kennen, maar ook om steeds meer geschikt te worden voor Zijn dienst. Want daartoe zijn we toch allemaal geroepen, om God te dienen in ons leven, nietwaar?
Het is daarom in de allereerste plaats belangrijk om voor Hem te kiezen en vervolgens ook te kiezen voor het lezen en onderzoeken van de Bijbel. Dat gaat samen. Natuurlijk kost dat tijd en energie, we moeten prioriteiten stellen. Maar… we zullen ‘een wijs hart bekomen’.
We zullen meer en meer de grootheid en heerlijkheid van onze hemelse Vader leren kennen en waarderen. Een lofzang zal onze harten vervullen en het zal een vreugde zijn om Hem te dienen!
Wat is wijsheid?
Dat vragen we ons dikwijls af in het leven. Het valt niet altijd mee om de juiste keuzes te maken, de goede weg vinden, etc.
Als redactie van AMEN komen we die vraag ook wel eens tegen. We krijgen andere lectuur onder ogen, waarin dingen geschreven worden die met de Bijbel te maken hebben. Dingen waar je door bemoedigd wordt, maar ook zaken die bedroevend zijn. Met toenemende zorg slaan we gade hoe de Bijbel ook vaak misbruikt wordt. Teksten worden te pas en te onpas gebruikt, zonder te letten op verbanden en dergelijke.
Steeds vaker wordt ons gevraagd wat wij nou van bepaalde zaken vinden. “Moeten jullie daar in AMEN niet eens wat over schrijven?” Of: “Hoe kijken jullie daar nou vanuit de Schrift tegenaan?” En: “Waarom noemen jullie niet gewoon man en paard?” Kortom: kunnen we niet wat meer reageren op zaken die actueel zijn. Welnu, dat kunnen we zeker. De moeilijkheid daarbij is echter, dat reacties dikwijls met kritiek gepaard gaan, want er is ook naar onze mening veel mis in de samenleving en ook in het ´christelijk wereldje´. We willen te allen tijde voorkomen, dat we in AMEN als een soort criticasters alles belichten wat fout is of wat wij verkeerd vinden. Dat kan gemakkelijk leiden tot negativisme en die kant willen we niet op.
Aan de andere kant is het ook goed om dingen te signaleren, die afwijken van Gods Woord. Paulus schrijft in Efeze 5:11 “En neemt geen deel aan de onvruchtbare werken der duisternis, maar ontmaskert ze veeleer…”. De apostel stelt in zijn brieven ook dwalingen aan de orde en noemt daarbij soms ook namen (vgl. 1 Tim. 1:20, 2 Tim. 2:17-18). In dat opzicht bevinden we ons dus in goed gezelschap. Maar toch… wat is wijsheid?
Signaleren we alleen zaken of moeten we heel concreet de dingen (Lees: mensen, organisaties) bij de naam noemen? Misschien is dat vandaag wel nodig om duidelijkheid te verschaffen en gelovigen te waarschuwen opdat zij niet ongewild anderen volgen op hun dwaalweg.
Wat is wijsheid? We willen in ieder geval opbouwend bezig blijven, d.i. Gods Woord onderzoeken en uitdragen. Daarnaast willen we toch ook meer ingaan op de dingen, die ons omringen, dus: signaleren, ontmaskeren, waarschuwen. U ziet wel in welke vorm we dat gieten. Ondertussen blijven we bidden om veel… wijsheid!
Een hartelijke groet, namens alle medewerkers!