Drie stromingen
Het gaat in dit boekje vooral over deze twee eerste verzen van de Bijbel. Omdat ze van groot belang zijn, voor hoe wij tegen het ontstaan van de schepping aankijken. Kijken we naar hoe er door mens en wetenschap naar dit alles gekeken wordt, dan zijn er in grote lijnen twee stromingen te ontdekken: de evolutieleer en het creationisme. De eerste gaat uit van een gestage ontwikkeling waarbij alles van een lager op een steeds hoger plan terecht komt. Daarbij heeft de evolutieleer het etiket wetenschappelijk onderbouwd te zijn. Wat vaak voldoende is als bewijsvoering; de wetenschap zegt het, dus het is zo.
Er is echter ook een wetenschappelijke variant: het creationisme. Het woord wijst er al op: men gaat er vanuit dat alles geschapen is. Het zal niemand verbazen dat het creationisme met name door christenen ontwikkeld is en wordt.
Bij de evolutieleer spreekt men - als het over de ouderdom van de aarde gaat - al gauw in termen van miljarden jaren; creationisten hebben het dan doorgaans over zes- tot tienduizend jaar.
Tegenwoordig is er ook nog een derde stroming: Intelligent Design. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat alles wat er is volgens een bepaald ontwerp tot stand gebracht is. Er moet een intelligentie zijn die dit alles heeft doen ontstaan, dan wel geschapen heeft.
Rijke boodschap
In dit Morgenroodboekje wordt niet ingegaan op de geloofwaardigheid van de evolutieleer (want ook dáár is sprake van geloof!). Daarover zijn reeds voldoende goede boeken geschreven en worden er nog steeds lezenswaardige uitgaven op de markt gebracht. Voor een creationist, die doorgaans toch christen is, is het van het allergrootste belang om vooral ook te kijken naar wat de Bijbel zegt over het ontstaan van de dingen (en wat niet!).
Binnen het creationisme gaat men, zoals gezegd, over het algemeen uit van een leeftijd van de aarde van circa zesduizend tot tienduizend jaar.
Men komt hierop door Genesis 1:1-2:4a te lezen als een verslag van de schepping door God, zoals die "in den beginne" plaatsvond. Kijkend naar de ouderdom van de mensheid (te beginnen met Adam) komt men dan op een leeftijd van circa zesduizend jaren. En dus moet het "in de beginne" ook wel ergens die leeftijd hebben. Degenen die daar niet helemaal aan willen, nemen de vrijheid om de ouderdom van de schepping van de mensheid (en dus de schepping van hemel en aarde) een beetje op te rekken naar circa tienduizend jaar.
In dit boekje gaat het aan de hand van Genesis 1:1 en 2 over de verschillende (Hebreeuwse) woorden en woordgroepen die in deze verzen gebruikt worden. Daarbij zal blijken dat deze twee beginverzen van Gods Woord al een rijke geestelijke boodschap bevatten.
Naast de gebruikelijke index met alle in dit boekje genoemde Schriftplaatsen is ook nog een lijst opgenomen met namen van bijbeluitleggers die uitgaan van de gedachte dat er in Genesis 1 sprake is van schepping en herstel.
Kortom: een waardevolle en interessante verhandeling over de betekenis van Genesis 1!
Klik hier voor meer info.