´Bush begon lichtzinnig aan Irakoorlog´
De regering van de Amerikaanse president Bush heeft de Verenigde Staten in een oorlog in Irak gestort zonder daar een ernstig debat over te voeren. Dat staat te lezen in "At the Center of the Storm", het pas verschenen boek van de voormalige directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, George Tenet.
"Voorzover ik weet is er nooit een serieus debat gevoerd binnen de regering over de ernst van een Iraakse dreiging. Er is nooit een discussie geweest over de mogelijkheid om Irak zonder invasie in bedwang te houden", aldus Tenet in zijn boek.
Paul Wolfowitz
Tenet was CIA-directeur van juli 1997 tot juni 2004. Volgens hem hebben vicepresident Dick Cheney en een aantal topfiguren binnen het Pentagon, zoals huidig Wereldbankdirecteur Paul Wolfowitz en Douglas Feith, in 2001 en 2002 al plannen gemaakt voor een oorlog in Irak.
De 54-jarige Tenet is verbitterd omdat hij vaak wordt genoemd als de topfiguur die Bush en Cheney eind 2002 bevestigde dat Irak over massavernietigingswapens beschikte. De Amerikaanse regering gebruikte dat als voorwendsel om de aanval in Irak te rechtvaardigen. Toen de oorlog eind 2003 op een ramp dreigde uit te draaien voor de VS, heeft de regering Tenet als zondebok opgevoerd, zo staat in het boek te lezen.
Bron: www.morgen.be
'Bush liegt over Iran, net als indertijd over Irak'
Scott Ritter over de aanvalsplannen van de Amerikaanse regering
De geschiedenis herhaalt zich voor Scott Ritter. De voormalige VN-wapeninspecteur protesteerde in 2002 tevergeefs tegen de invasie van Irak. Nu waarschuwt hij voor een nieuwe militaire operatie van de regering Bush: een bombardement van Iran.
"Niets van wat u hoort, is waar." Dat was in 2002 de steeds terugkerende boodschap van Scott Ritter, de voormalige hoofdinspecreur van de speciale VN-ontwapeningscommissie UNSCOM. De claims dat er massavernietigingswapens waren, dat Irak banden had met Al Qaida, dat de oorlog kort en glorierijk zou worden: Ritter wees het allemaal van de hand.
Hij kijkt er nu met enig genoegen op terug. "Ik kan nog steeds achter alles staan wat ik in die tijd heb gezegd, en dat geldt lang niet voor iedereen. Ik heb de waarheid tegen de macht gesproken. Ik ben ervoor aangevallen, maar dat interesseert me niet."
Ritter is door de rechtse media afgeschilderd als een ijdeltuit, een idioot, een landverrader of zelfs een agent van Saddam Hoessein, maar volgens de geschoolde Ruslandkenner gleed het allemaal van hem af 'als water van een eend'. "Ik wist dat het niet waar was. Dat was voor mij genoeg."
De 45-jarige Ritter, die voorafgaand aan zijn tijd bij de VN twaalf jaar diende als inlichtingenofficier bij het Amerikaanse korps mariniers, bindt nu opnieuw de strijd aan met het Witte Huis. "Deze regering is niet in staat om de waarheid te vertellen over haar ideologische doelen. De politiek van het Witte Huis is om het regime in Teheran omver te werpen, maar er wordt gesuggereerd dat het om onze nationale veiligheid gaat…
Ritter is verbijsterd dat een land als Nederland niet uitsluit een Amerikaanse aanval op Iran te steunen, zelfs zonder VN-mandaat. "De regering-Bush liegt ook over Iran, maar Europese politici kunnen dat blijkbaar niet onder ogen zien. Het zijn mensen die politiek volwassen zijn geworden in een tijd dat Amerika niet in twijfel getrokken hoefde te worden. Ze kunnen niet omschakelen. Het is ook moeilijk om de realiteit onder ogen te zien: Amerika is een land dat een gevaar is voor de wereld."
Ritter is pessimistisch nu het Witte Huis er in geslaagd is de Veiligheidsraad te overtuigen van nieuwe sancties tegen Iran. "In Amerika worden die sancties weer ingezet om het publiek te bewerken. De wereld is het met ons eens, is de boodschap."
Ritter denkt dat een Amerikaanse aanval 'zeer waarschijnlijk' is. "Ik ben somber gestemd. Het Witte Huis denkt misschien dat het bij luchtaanvallen kan blijven, maar Iran heeft daar ook nog wat over te zeggen. De Iraniërs zullen terugslaan. En dan komt er vanzelf een moment dat er troepen naar binnen moeten."
Uit Het Parool - correspondent Frank Hendrickx