De als uiterst succesvol omschreven operatie is onlangs stopgezet in verband met plannen voor een ophanden zijnde Amerikaanse luchtaanval op Iran. Daarbij zouden ook doelen worden gebombardeerd die in verband staan met de Nederlandse spionageactie. Dat verklaren goed ingevoerde bronnen tegenover De Telegraaf.
Atoombom
Teheran werkt vermoedelijk aan een atoombom en weigert gehoor te geven aan de eisen van het Westen om te stoppen met het verrijken van uranium.
Eén van de betrokken agenten, die onder supervisie van de AIVD wist te infiltreren in de Iraanse industrie, is recent teruggeroepen omdat in de VS de beslissing zou zijn genomen binnen enkele weken met onbemande vliegtuigen Iran aan te vallen. Tot de potentiële doelwitten behoren naar verluidt niet alleen nucleaire fabrieken, maar ook militaire installaties die mede door toedoen van de AIVD in kaart zijn gebracht. Informatie uit de AIVD-operatie is de afgelopen jaren gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, aldus bronnen.
Ook konden diverse leveranties worden gesaboteerd en tegengehouden. Het ging om onderdelen voor raketten en lanceerinstallaties. Iran is sinds 2006 drie keer getroffen door VN-sancties wegens het omstreden nucleaire programma. Westerse inlichtingendiensten vrezen dat het land van de ayatollahs in 2010 over kernwapens kan beschikken. De Iraanse president Ahmadinejad (foto) dreigt regelmatig Israël van de kaart te vegen.
Bron: De Telegraaf
Iran gelooft niet in aanval VS of Israël
De Iraanse regering gelooft niet dat de Verenigde Staten of Israël een aanval zullen uitvoeren op Iran. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki in een interview met het persbureau AP.
Mottaki denkt dat de VS geen aanval zullen uitvoeren omdat het slecht gaat met de Amerikaanse economie en het Amerikaanse leger al actief is in Afghanistan en Irak. En de Israëlische regering ligt momenteel in eigen land onder vuur, zei Mottaki. Nog een oorlog in het Midden-Oosten is 'waanzin', voegde hij eraan toe. De VS verkeert volgens hem niet in de positie om nog een risico te nemen in de regio.
Mottaki erkende dat er Amerikanen zijn die graag een aanval op Iran zouden zien, maar de 'rationele denkers' in de VS zullen dit voorkomen, zei hij. De Amerikaanse president George Bush zei woensdag dat wat betreft Iran alle opties op tafel liggen, maar dat de VS de voorkeur geeft aan de diplomatieke weg.
De VS, Israël en andere landen verdenken Iran ervan een atoomwapenprogramma op te zetten. Iran ontkent dit en zegt dat zijn atoomprogramma slechts is bedoeld om elektriciteit op te wekken. Er is geen bewijs dat Iran poogt atoomwapens te ontwikkelen.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft al drie keer sancties ingesteld tegen Iran omdat het weigert te stoppen met de verrijking van uranium. Verrijkt uranium kan gebruikt worden voor de opwekking van energie maar ook voor de productie van atoomwapens. Iran heeft naar eigen zeggen onder internationale regelgeving het recht om uranium te verrijken.
Bron: AP
Aanval op Iran onafwendbaar?
Het lijkt haast onafwendbaar: de aanval op Iran. Wanneer gaat dat gebeuren en door wie? Kortzichtige voorstanders, die geen voorstelling hebben van de gevolgen, staan hielenlikkend te juichen alleen al bij de gedachte van een al dan niet nucleaire aanval. Tegenstanders houden zich meer bezig met het zoeken naar mogelijke aanwijzingen van wanneer, hoe en door wie.
John Bolton (foto), voormalig Amerikaans ambassadeur in de Verenigde Naties, voorspelt dat Iran zal aangevallen worden door Israël na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2008, maar voordat de nieuwe president zal ingezworen zijn in januari 2009.
Hij deed die uitspraak in een interview met de Britse krant de Daily Telegraph. Dat nieuws zou, volgens Bolton, heimelijk op steun kunnen rekenen in de Arabische wereld. 'Publiekelijk zal de aanval veroordeeld worden, maar er zullen geen acties volgen,' zei hij nog.
Als Barak Obama zou winnen, zou die aanval afgewend kunnen worden, gezien de visie die de democratische kandidaat er op na houdt. Hij heeft al gezegd opnieuw met Iran rond de tafel te willen gaan zitten. Hij vreest dat de Israëli's hier niet op zullen willen wachten.
Bron: Daily Telegraph