Ruïnes van de oude stad van David in Jeruzalem
Archeologen hebben in de ruïnes van een eeuwenoude stad ten zuiden Jeruzalem een keramieke scherf gevonden met daarop de oudste Hebreeuwse inscriptie ooit ontdekt. De scherf dateert van 3000 jaar geleden en suggereert het bestaan van een machtig Israëlitisch koninkrijk ten tijde van de bijbelse koning David.
De ruïnes bevinden zich op een lokatie vlakbij de veronderstelde plek waar David de reus Goliath doodde met een steen uit zijn werpslinger. Archeoloog Yossi Garfinkel van de Hebreeuwse Universiteit denkt dat de scherf een belangrijke blik kan werpen op de cultuur en de taal van het Heilige Land ten tijde van de Bijbel. Andere wetenschappers zijn echter terughoudender aangaande deze interpretatie van de Hebreeuwse tekst.
Recent werd er in de oude Stad van David al een watertunnel ontdekt die teruggaat tot de tijd van de Eerste Tempel. Mogelijk was deze tunnel al in gebruik toen David Jeruzalem veroverde. De 3000 jaar oude tunnel werd ontdekt onder een immens stenen bouwwerk, dat in de 10e eeuw voor Christus is gebouwd, en dat eerder geïdentificeerd is als het paleis van koning David.
Bron: Jerusalem Post
Bijbeluitleg lijdt onder 'nieuwe preekkunde'
Uit Amerika waait een golf van 'nieuwe homiletiek' over, waar predikanten veel van kunnen leren wat betreft hun voordracht. Maar eerbied voor de Bijbeltekst is het zwakke punt. Dat betoogde de Duitse praktisch theoloog Helge Stadelmann gisteren in Leuven. Hij haalde hoogleraar preekkunde Eugene Lowry aan, die met korte kreten aangeeft wat de ideale preek de toehoorders doet: te beginnen met 'Oops' (er wordt spanning opgeroepen); daarna dan 'Ugh' (spanning wordt vergroot en uitgediept), 'Aha' (de voorganger wijst een uitweg aan), uitlopend op 'Whee' (de kerkgangers ervaren het evangelie, de blijde boodschap).
Door zijn gehoor zo mee te nemen, met beeldend taalgebruik, kan de predikant proberen voor zijn gehoor een 'mystieke ontmoeting' met God zelf op te roepen - zonder garantie dat dit lukt, aldus Lowry. Zo roept ook een andere Amerikaanse preekdocent, Jana Childers, predikanten op zich te spiegelen aan acteurs: houd geen lezing, maar maak van je preek een 'event', dat je gehoor zo pakt en meeneemt dat er openheid komt voor een ervaring van God. Stadelmann sprak op een congres van de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven, waar hij lid van de raad van bestuur is. Hij verwelkomde aan één kant die meer theatrale benadering van preken uit Amerika. De Heilige Geest gebruikt mensen mét alle praktische middelen die in de schepping zijn gelegd: voorgangers mogen hun stem en lichaam en al hun creativiteit inzetten. Maar het risico van de 'nieuwe homiletiek' is dat de Bijbeltekst op het tweede plan komt, zei de Duitse theoloog: als een predikant als taak krijgt ruimte op te roepen voor een Godservaring, is dat iets anders dan Gods Woord uitleggen en aanzeggen.
Bron: Nederlands Dagblad
Rick Warren bidt bij inauguratie president Barack Obama
De evangelische leider en predikant dr. Rick Warren zal het openingsgebed uitspreken bij de inauguratie van Barack Obama als president van de Verenigde Staten.
Een woordvoerster van Obama verdedigde de keuze voor Warren, die als een handreiking naar de conservatieve evangelicals wordt beschouwd. De inauguratie op 20 januari zal "de meest omvattende, open en toegankelijke inauguratie zijn in de Amerikaanse geschiedenis''. Zij bevestigde dat Obama het op bepaalde punten (waaronder abortus en homohuwelijk) geheel oneens is met Warren. "Maar het is altijd zijn doel geweest een gemeenschappelijk basis te zoeken met mensen die over bepaalde onderwerpen een andere mening hebben.''
Warren was tijdens de verkiezingsrace gastheer van een forumdebat tussen Obama en zijn Republikeinse rivaal John McCain in de Saddleback Church. De megakerk trekt naar eigen zeggen wekelijks meer dan 22.000 bezoekers.
Tijdens de inhuldigingsceremonie in Washington staan verder een optredens van soulkoningin Aretha Franklin, een Amerikaanse marinekapel en enkele kinderkoren op het programma. Na de inauguratie van Obama en diens aanvaardingstoespraak volgt het voorlezen van een gedicht, de zegening van de nieuwe president door ds. Joseph Lowery en het spelen van het volkslied.