Topless preken

Topless preken

De laatste jaren is de beamer sterk in opmars onder christenen. Vooral in evangelische kringen is de beamer een populair apparaat. Een voorganger projecteert plaatjes om zijn betoog kracht bij te zetten. En om te voorkomen dat de gemeente de weg kwijtraakt in de woordenbrij, zet hij de punten van zijn preek netjes op een rij. Wel zo handig. En niet te vergeten: de liedjes! Die worden stuk voor stuk geprojecteerd. Dan kun je het als gemeentelid zonder liedboek of opwekkingsbundel stellen. Heel makkelijk.

Er kleven echter ook nadelen aan beamers. Beamers laten je namelijk vaak in de steek. Dan wordt plotseling pijnlijk duidelijk dat veel predikers over weinig technisch vernuft beschikken. Vaak moet er een techneut uit de zaal komen opdraven om zijn voorganger uit de digitale brand te helpen. Als de laptop na tien minuten weer op gang is geholpen, blijkt vaak dat de beamerpresentatie maar weinig om het lijf heeft. Oké, je ziet de punten van de preek. De schriftlezing. Een zoetig Bijbelplaatje uit Amerika. Maar maken die het betoog van de prediker echt zoveel sterker?

Puur natuur

Soms wel. Soms zegt een plaatje inderdaad meer dan duizend woorden. Maar vaker lijkt de beamer het gebrek aan preekkwaliteiten van de voorganger te moeten maskeren. Natuurlijk hoeft niet elke prediker als George Whitefield (afbeelding) of Charles Spurgeon te preken. Maar over een ding zijn communicatiedeskundigen het wel eens: als je écht een verhaal te vertellen hebt, dat verhaal grondig voorbereidt en het vertelt vanuit je hart, dan vind je gehoor.
Jammer genoeg hobbelen christenen vaak een paar jaar achter de wereldse trends aan. In het communicatiewereldje is veelvuldig beamergebruik namelijk al even passé. Daar is de nieuwste vergadertrend ‘topless vergaderen'. En dat is wat anders dan vergaderen met onbloot bovenlijf. Een ‘topless vergadering' is een vergadering zonder technische apparaten, zoals laptops, beamers en telefoons. Puur natuur.
Hopelijk waait deze trend ook snel over naar de christelijke wereld en is binnenkort ‘topless preken' de trend. Zonder laptop, beamer en dat soort fratsen. Maar wel vanuit een diep doorleefde passie voor het Evangelie en de kracht van Gods Woord.

Bron: www.habakuk.nu

Eén op de vijf Nederlanders gelooft scheppingsverhaal

Opvallend veel Nederlanders geloven dat de aarde in zes dagen is geschapen. In het Darwin-jaar onderzocht bureau Synovate kennis en visie van Nederlanders wat betreft schepping en evolutietheorie. Zelfs EO-coryfee Andries Knevel kon niet vermoeden hoe groot het geloof in het scheppingsverhaal is.

Ja, de aarde is in zes dagen geschapen, zegt één op de vijf Nederlanders. Een opvallend hoog percentage, waartoe vooral protestanten behoren. Onder katholieken zijn maar weinig aanhangers van de letterlijke uitleg van het scheppingsverhaal. Zij hangen eerder de evolutietheorie aan, of erkennen dat ze het niet goed weten.
In het jaar dat Darwin 200 jaar geleden werd geboren, onderzocht Synovate de kennis en opvattingen van de Nederlandse bevolking op het gebied van schepping en evolutietheorie. Het bureau peilt ook met de Politieke Barometer de mening van Nederlanders over actuele thema's.
Ondanks dat het scheppingsverhaal in de wereld van wetenschap en opiniemakers vooral wordt gezien als een symbolisch of allegorisch verhaal, blijven veel Nederlanders uit de protestantse hoek dit toch aanhangen als een beschrijving van het ontstaan van de aarde. Charles Darwin en aanhangers mogen bewijzen wat ze willen, volgens 20 procent van de Nederlanders ging het toch als volgt: op dag één schiep God licht en donker, op dag twee hemel en aarde, dag vier planten en bomen, dag zes de mens, en dag zeven was om uit te rusten.

Het is vooral iets dat in protestantse kringen voorkomt. Onder katholieken is het letterlijke geloof dat de wereld in zes dagen is geschapen, nooit erg gangbaar geweest. Verrassend is niet alleen het grote aantal aanhangers van de letterlijke uitleg van het Scheppingsverhaal. Uit de peiling van Synovate blijkt tevens dat aanhangers van de evolutietheorie vaak ook waarde hechten aan het scheppingsverhaal.

Het scheppingsverhaal blijkt een veel simpeler verhaal om uit te leggen dan de evolutietheorie, blijkt uit de peiling van Synovate. Wie aan het onderzoek meedeed, kon in eigen termen uitleggen wat dat dan is, dat scheppingsverhaal of de evolutietheorie. Voor het verhaal van de zes dagen hadden zij veel minder woorden nodig dan voor het verhaal van Darwin. Synovate turfde ook welk woord het vaakst voorkwam. De uitkomst is bijna te mooi om waar te zijn: bij de uitleg over de evolutietheorie scoort het woord mens het hoogst, bij die over de schepping 'god'. De mens komt daarbij pas op de zevende plaats.

Bron: Trouw

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

Het Wonder van het Zaad

Vanuit zijn ervaring als moestuinier legt de auteur prachtige verbanden met Bijbelse waarheden. Zaad is een beeld van het gepredikte Woord van God; denk aan de gelijkenis van de zaaier. Zo wonderbaar als de werking van het zaad is dat in de grond gestopt wordt en met een onbegrijpelijke kracht vrucht voortbrengt, zo is het ook met de wedergeboorte "uit onvergankelijk zaad, door het levende en eeuwig blijvende Woord van God" (1 Pet. 1:23b).

Met Johannes 12:24 - "Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht" - verwees de Heere Jezus naar Zichzelf. Hij is hét Zaad dat nieuw en onvergankelijk leven tot stand heeft gebracht.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Het Wonder van het Zaad'

Wat is wijsheid?

Er is in heden en verleden al heel veel over wijsheid nagedacht. In dit boekje richten we ons op de wijsheid die in de Bijbel, Gods Woord, aan de orde komt. Het bezig zijn met - ja, liefhebben van - wijsheid is het hoofdthema van de filosofie. Dit woord (filosofie) komt slechts eenmaal in de Bijbel voor en wel in waarschuwende zin: "Pas op dat niemand u als buit meesleept door de filosofie en inhoudsloze verleiding, volgens de overlevering van de mensen, volgens de grondbeginselen van de wereld, maar niet volgens Christus" (Kol. 2:8). Het is juist beter je te richten op Christus Zelf "in Wie al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn" (Kol. 2:3).

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Wat is wijsheid?'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'