Verbijstering
De koningin gaf op televisie uiting aan de verbijstering van het tragische gebeuren middels een korte, bewogen toespraak: “Zucht…Wat begonnen is als een prachtige dag, is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt…”
De diepe zucht aan het begin viel op. Daarmee is misschien nog wel het meeste gezegd. Velen hebben die dag diep gezucht, want het contrast had niet groter kunnen zijn.
De stralende zon die schijnt over een blije wereld. Her en der feest, plezier, ontspanning… en dan ineens een klap… doden en gewonden. Verbijstering alom, vertwijfeling, ongeloof en vooral verdriet. Volgens velen zal Koninginnedag nooit meer zijn wat het is geweest.
Symboliek
Ergens zit er in het drama van Koninginnedag ook wel een wrange symbolische betekenis: Het feestje van de mensen wordt ernstig verstoord, niet zelden uitlopend op dood en verderf.
Vrede en oorlog wisselen elkaar af in de loop der geschiedenis. Hongersnoden, aardbevingen, overstromingen, en ga zo maar door. Nog afgezien van incidenten, veroorzaakt door mensen zelf. Nine Eleven (2001) ligt nog vers in het geheugen. Het onaantastbare Amerika werd in het hart getroffen. Dichterbij, Pim Fortuyn en later Theo van Gogh. Ideologische delicten, die een stempel hebben gedrukt op het maatschappelijke klimaat. Vorig jaar werd het feest van de rijkdom wreed verstoord door de crisis.
En nu… een ´gewone man, zoon van gewone ouders´. Tenzij hij nog iets achtergelaten heeft, zullen we door zijn dood de ware motieven nooit kennen… zucht!
Bijbel
In Gods Woord vinden we ook dergelijke ´verstoringen´. In het begin leefden Adam en Eva in de prachtige tuin, die God voor hen gecreëerd had. En toen… kwam de duivel! In Genesis 6 lezen we van de mensen die hun leven leefden, terwijl de zonde ongekend toenam… en toen kwam de zondvloed!
In Genesis 11 lezen we van de mensen die Gods plan negeerden en samentrokken in de vlakte van Sinear om samen een stad te bouwen en een toren… en toen kwam de Here God!
Zo kunnen we doorgaan. Ook in de eindtijd zal zich een drama voltrekken. De Here Jezus vergelijkt de dagen van Noach met de toekomst: Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. Want zoals zij in die dagen vóór de zondvloed waren, etende en drinkende, huwende en ten huwelijk gevende, tot op de dag, waarop Noach in de ark ging, en zij niets bemerkten, eer de zondvloed kwam en hen allen wegnam, zo zal ook de komst van de Zoon des mensen zijn” (Matt. 24:37-39).
Het boek Openbaring zegt zelfs dat de hemel zal opengaan en de mensen wegvluchten van angst (Hs. 6)… zucht!
Hoop
Houdt het zuchten dan nooit op? Goddank ja! Paulus zegt in Romeinen 8 dat de ganse schepping zucht en in barensnood is… dat laatste woord wijst op een aanstaande geboorte. Barensnood is pijnlijk, heftig, maar het is tijdelijk: de verlossing is nabij!
Zo zal het zuchten van de mensen (ook van gelovigen, zie vs. 23) ophouden als de schepping bevrijd wordt. God heeft iets beters voor met de wereld. Niet de zonde, waarmee de mens behept is en zorgt voor zoveel leed en ellende, zelfs niet de dood heeft het laatste woord. De Here zegt: “Ik ben de Alfa en de Omega”. Hij is de eerst en de Laatste, het Begin en het Einde. Het laatste woord is aan de God van het leven.
Het zuchten is nog niet gedaan, maar laten we ons bij elke verzuchting vastklampen aan de (bijna) laatste woorden van de opgestane Heer, die ons als muziek in de oren klinken: “Zie, Ik maak alle dingen nieuw” (Opb. 21:5). God heeft het beloofd, Hij zal het ook doen!